Читај ми!

Енола Холмс и златне сестре познате браће

Оригинална промотивна кампања за филм о авантурама Еноле Холмс, млађе сестре славног Шерлока, у Великој Британији изазвала је велику пажњу.

„У потрази за несталом мајком, неустрашива тинејџерка Енола Холмс користи своје детективске вештине да надмудри старијег брата Шерлока и помогне одбеглом лорду“, стоји у најави филма Енола Холмс, редитеља Харија Бредбира и с Мили Боби Браун у насловној улози, који је недавно премијерно приказан на Нетфликсу.

Филм прати авантуре млађе сестре славног детектива, која са братом дели таленат за решавање мистерија, а потекла је из пера америчке списатељице Ненси Спрингер.

У склопу промотивне кампање за овај филм, поред скулптуре Шерлока Холмса у Лондону постављена је статуа његове млађе сестре Еноле.

Истовремено, широм Британије су се поред скулптура чувених историјских личности појавиле скулптуре њихових сестара. Оне су представљене у форми истоветних женских фигура златне боје, са рукама на боковима и у хаљинама које на рубовима симболички назначавају њихова
интересовања.

Oдважни став ових фигура подсећа на њујоршку скулптуру Кристен Висбал Неустрашива девојчица, својеврсни симбол оснаживања жена.

Циљ кампање, како су навели у Нетфликсу, јесте да се лик Еноле искористи као инспирација и подсећање на стварне хероине из историје чија су достигнућа остала у сенци њихове славније браће.

Дикенсова сестра

Тако се скулптури Чарлса Дикенса у Портсмуту придружила се статуа Франсис Фани Дикенс. Две године старија сестра чувеног писца била је пијанисткиња и певачица која се школовала на Краљевској музичкој академији.

Верујући у њен таленат, породица Дикенс је у време када су имали новчаних потешкоћа фаворизовала Фанино образовање у односу на осталу децу. Наступала је на концертима и предавала музику.

Кетрин Хогарт, супруга Чарлса Дикенса, забележила је да је Фани била веома лепа девојка која је дивно певала. Пошто се посветила својој породици, престала је да се бави музиком. Када је оболела од туберкулозе, брат Чарлс ју је посећивао редовно, дирнут њеном храброшћу и смиреношћу пред неумитним.

Умрла је 1848, у тридесет осмој години. Један хроничар је приметио да на јаке и сложене нити које су везивале Чарлса за сестру указује и учесталост имена Фани у његовој прози.

Моцартова сестра

У граду Бату, поред Моцарта се нашла сестра Марија Ана Моцарт. Четири године старија од брата, она је виртуозно свирала чембало и клавир. На породичном портрету Моцартових, који је урадио Јохан Непомук дела Кроче, представљена је како свира са братом у четири руке.

И она је сматрана чудом од детета, а са братом је заједно ишла на турнеје широм Европе, све док није напунила 18 година, када је престала с наступима због тадашњих владајућих друштвених конвенција.

Нанерл, како су је звали, наставила је да компонује и своја дела слала је оцу и брату. У обимној преписци породице Моцарт, која је добрим делом сачувана управо захваљујући њој, Моцарт је хвалио сестрин таленат за свирање и компоновање.

Претпоставља се да су њена дела временом изгубљена или приписана неком другом, те су остала непозната јавности.

Амадеус је истицао да нико не уме да изведе његова дела као његова сестра, а отац Леополд ју је сматрао једним од највештијих извођача у Европи, због „савршеног осећаја за хармонију и модулације“.

Неправедно запостављена у историји музике, Нанерл је оживела је у фикцији инспиришући разна дела, попут драме Други Моцарт Силвије Мило из 2013, или филма Моцартова сестра из 2011, редитеља Ренеа Фереа.

Хардијева сестра

И поред споменика писцу Томасу Хардију у Дорчестеру нашла се његова сестра Мери. Брат и сестра су делили љубав према уметности, нарочито књижевности и музици.

Мери је била веома образована, неколико година је радила као наставница, а потом је постала директорка једне сеоске школе. Томас је у сестри имао снажан ослонац током читавог живота. Сведочанства о блискости сестре и брата могу се наћи у сачуваној преписци као и Хардијевим песмама, у којима се открива и како му је тешко пала њена смрт 1915. године.

Краљева сестра

Насупрот статуе краља Едварда VII у Бирмингему стоји принцеза Хелена Викторија, његова омиљена сестра. На рубовима хаљине црвени крстови подсећају на то да је она једна од оснивача Женског комитета британског Црвеног крста 1870. године.

Активно се ангажовала у регрутовању медицинских сестара, организовању помоћи током Француско-пруског рата и борила за бољи положај и услове рада здравствених радница.

Као председница Британског удружења медицинских сестара од његовог оснивања 1887, које је касније добило префикс Краљевско, залагала се за регистрацију медицинских сестара ради „побољшања образовања и статуса посвећених и самопожртвованих жена које су читавог живота биле посвећене нези болесних, страдајућих и умирућих", како је истакла у једном говору.

Нетфилксова златна девојка

Ова Нетфликсова кампања обишла је свет. Мудро лансирана на таласу актуелне подршке оснаживању жена и питања која се тичу родне равноправности, кампања је проширила и глас о новом пројекту медијског гиганта.

Иако тешко да им је то била намера, популарности филма допринела је и Задужбина Конана Дојла, која је тужила Нетфликс, студио „Леџендари пикчерс“ и издавачку кућу „Пингвин рендом хаус“, укључујући и ауторку Ненси Спрингер по чијем је серијалу књига снимљена Енола Холмс.

Наиме, у Задужбини сматрају да су њихова ауторска права повређена начином на који је у филму представљен Шерлок Холмс, „као љубазан, брижан и увиђаван према женама, што је у потпуној супротности са карактером који је створио сер Артур Конан Дојл“.

Биће свакако занимљиво испратити крајњу пресуду која треба да одлучи да ли било ко може да представи емотивног Шерлока, а да не плати.

Судска тужба, упечатљива рекламна кампања и амбициозна продукција допринели су да појава Шерлокове сестре на екранима привуче много пажње и пре премијере, а месец дана након ње Енола Холмс већ има велики број обожавалаца.

Шерлок Холмс је, како бележи Гинисова књига рекорда, књижевни лик са највећим бројем адаптација, преко две стотине. Тај рекорд тешко да ће скоро бити досегнут. Али, његова млађа сестра има добре шансе да из братовљеве сенке у будућим франшизама заблиста као нова Нетфликсова златна девојка.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(четвртак, 15. окт 2020, 08:39) - Sremac [нерегистровани]

Netflix

Gledao film odlican

(среда, 14. окт 2020, 21:58) - Bela [нерегистровани]

MMF

Izuzetno dobra vest, ozbiljnost u ekonomiji donosi napredak i to i radnici moraju osetiti a pogotovo medicinsko osoblje koje rizikuje svoje živote zarad naših u ovoj pandemiji, bravo predsedniče tako se poštuje svoj narod.

(среда, 14. окт 2020, 20:16) - Jovan [нерегистровани]

Kakve gluposti

Kakva rodna ravnopravnost, ti muskarci su bili poznati po svom delu, kakve veze njihove sestre imaju sa njihovim uspehom? Nikakve. Niti su one bile poznate po svom uspehu.

(среда, 14. окт 2020, 19:21) - NMM [нерегистровани]

Odličan tekst!

Poštovanje svim ženama u senci!

(среда, 14. окт 2020, 19:15) - anonymous [нерегистровани]

divan tekst

zelimo da vidimo i procitamo vise ovakvih tekstova koji su informtivni i zanimljivi. bravo za autora!

(среда, 14. окт 2020, 14:48) - Svaka cast [нерегистровани]

Svaka cast

Divno je kada covek procita nesto sto mu prosiri vidike, svaka cast za vest, bilo bi lepo kad bi takvi tekstovi bar na sajtu RTS.rs zamenili sve one koji su mu cista suprotnost, a ima ih, i izvorno su vasi i rezultat necije kontemplacije.
Dakle mozete, sledite ovaj svetli primer na nasu radost.