Нова апликација – "Квиз знања из српске културе"

Како би се култура учинило доступнијом и занимљивијом за младе, према идеји Министарства културе и информисања, уз подршку Завода за проучавање културног развитка, направљена је апликација за мобилне телефоне "Квиз знања из српске културе".

"На идеју да се направи апликација дошло се тако што смо, бавећи се дигитализацијом Установа културе у Србији, које су носиоци процеса дигитализације, схватили да је доста тога урађено", рекао је гостујући у Јутарњем програму Дејан Масликовић, помоћник министра културе за дигитализацију.

 

Установе културе су много тога урадиле за кратко време, имају своје апликације, много тога да понуде публици али то није видљиво на једном месту, објаснио је Масликовић.

"Ми смо кренули у доста акција да то спроводимо, једна од њих је претраживач културног наслеђа Србије, Гугл српске културе, који показује све што има у Установама културе, временску линију српске културе. Деца, млади и сви заинтересовани могу да виде у периоду од Винчанске културе, Лепенског вира до данашњице шта је то све што се догодило у српској култури и који су то темељи наше културе", казао је помоћник министра културе за дигитализацју

"Квиз знања из српске културе" је начин да се на један брз и лак начин стичете знања. У питању је тест општег знања и културе где учењем доводите себе више на друштвеној лествици, тако што ћете моћи лакше да комуницирате, имати теме за разговор, моћи ћете да се истакнете у свом окружењу тако што ћете знати неке податке који други не знају.

"У питању су три области: култура и културна историја, културно наслеђе и уметност. Постоји 439 питања, биће их ускоро за 200 више и како време иде биће убацивана нова питања како би тест увек био атрактиван и свеж", истакао је Масликовић.

Постоје два мода уласка када скинете апликацију са "гугл стора" или са "ап стора" – вежбање и тестирање.

Вежбање, где уз помоћ апликације, вештачке интелигенције долазите до неких одговора, ако одговорте нетачно она се понављају све док не одговорите тачно.

Када се региструјете онда идете на тестирање, пролазите кроз квиз, долазите на ранг листу, у односу на време и број одговорених питања.

Оно на чему ће министарство радити у будућем периоду, јер је ово почетна верзија,  јесте сарадња са просветом која ће довести да квиз постане део новог дигиталног света, предмета који се уводи у школе, тако да деца могу у различитм областима да се међусобно такмиче на часу.