Читај ми!

Изложба „Логор на Београдском сајмишту (1941-1944)“ у Народном музеју Србије

На данашњи дан, пре 81 годину, почело је интернирање у Јеврејски логор Земун 1941. године, где је до пролећа наредне године страдао и највећи део јеврејске популације у Београду. Тај логор тема је и изложбе која ће до 15. јануара бити пред посетиоцима Народног музеја Србије, а коју је организовао Меморијални центар „Старо сајмиште“.

Од симбола привредног напретка и савремене архитектуре до места масовног заточења и смрти за, како се процењује, више од 17.000 Јевреја, Срба и Рома. Тачан број тешко је утврдити јер су од новембра 1943. до априла 1944. уништавана тела жртава, односно трагови злочина у првој фази логора.

„Треба имати у виду да је овде два логора, јеврејски који је био логор смрти када су сви Јевреји ту убијени, потом постаје приватни, али је трећина оних који су доведени да буду упућени у друге логоре изгубили живот од болести, глади, тортуре, или су одведени и вешани уз пругу у Срему, убијени у Јајинцима“, рекао је историчар и један од аутора изложбе Милан Кољанин.

Након ове изложбе Меморијални центар планира и нове а када буде завршена реконструкција централне куле логора, која је почела у јулу, и сталну поставку.

„Тај посао траје, не може се убрзати, наставићемо реконструкцију и ако све иде по плану биће готово до краја следеће године и 2024. радићемо на ентеријеру и цела та кула ће бити изложбени простор, да обухватимо све аспекте највећег логора на територији Србије из времена Другог светског рата“, наводи Кринка Видаковић Петров, директорка Меморијалног центра „Старо сајмиште“.

Бараке овог комплекса, после рата постају стамбени објекти и атељеи, нешто касније ту се отварају и теретане, ресторан и спортска дворана.

Како би се та слика променила, пре две године, усвојен је Закон о Меморијалном центру „Старо сајмиште“ и основан Меморијални центар са задатком да негује културу сећања.