Читај ми!

Награда за тимску ефикасност крагујевачкој Галерији „Никола Кока Јанковић“

Крагујевачка галерија Николе Коке Јанковића, добитник је Специјалног признања за тимску ефикасност коју у оквиру пројекта „Жива“, додељује Међународна организација „Форум словенских култура“. Награде најбољима у различитим категоријама у конкуренцији тридесетак музеја из тринаест словенских земаља, додељују се под покровитељством Министарства културе Словеније.

Галерија која живи, мења се и прилагођава, расте, унапређује и на савремен начин презентује посетиоцима драгоцена дела -то је крагујевачки легат Николе Коке Јанковића. Основана пре три године, као чувар и тумач богате заоставштине коју је чувени вајар оставио родном граду, у књигу признања, уписује и награду „Жива“. Жири је оцењивао сваки сегмент рада галерије.

„Oд самог концепта сталне поставке, од пројеката које намеравамо убудуће да реализујемо, преко издавачке и изложбене делатности, али и инклузивних пројеката“, наводи Катарина Бабић, виши кустос Галерије Никола Кока Јанковић.

На Форуму словенских култура, међународној јавности, представљен је први наменски изграђен објекат у Србији за легат једног академика. Поред екстеријера и концепта сталне поставке, вреднована је и приступачност сајта галерије особама са инвалидитетом.

„Да приближим то што имамо људима који су слабовиди, који су глуви и наглуви и мислим, да смо добар посао направили јер смо то урадили баш на једном светском нивоу“, сматра Владимир Марковић, историчар уметности.

Да би остали препознатљиви у светским оквирима, трочлани тим галерије, ради на дигитализацији збирке, постављању кју-ар кодова на скулптуре, конзерваторско-рестаураторским пословима, новим пројектима.

„Чему се надамо за наредну годину, то је парк скулптура који би требало да се реализује овде, недалеко од наше галерије“, додаје Бабићева.

Форум словенских култура, окупља 500 музеја и вреднује посебност, традицију и баштину коју чувају. Признање „Жива“, богиње живота у словенској митологији – додељено је крагујевачком Музеју Шумадије, установи у којој „Живи уметност“.