Читај ми!

У музеју СПЦ мало је простора за све експонате

Музеј Српске православне цркве недавно је издао нови каталог и представио део онога што поседује. У сталној поставци Музеја у згради Патријаршије, изложени су предмети од непроцењиве верске, културне и уметничке вредности, који сведоче о историји Српске православне цркве, од Стефана Немање и Светог Саве до новијих дана.

Међу 800 експоната у сталној поставци, један од важних је одећа кнеза Лазара. Након преноса моштију у Крушевац, обукли су му, за то време изразито скупоцену одежду. Са моштију се скида након Другог светског рата ради рестаруације и конзервације.

„То је свечано византијско одело, који је њему обучено када су мошти окткривене, после три године на Косову пољу и када су донете у Крушевац. Облачи му се ова свечана хаљина која се копчала од грла до стопала, од корена шаке до лакта. Имала је око 70 дугмади која носе печат и грб кнеза Лазара, шлем са волујским роговима", истакла је кустос Биљана Цинцар Костић.

А за главу кнеза Лазара, Јефимија је извезла покров на ком је чувена Похвала Кнезу Лазару. У Музеју посебно истичу и предмете из времена Немањића, један од њих је и плаштаница краља Милутина.

„Овде су такође изложене повеље српских владара међу којима су најзначајнији Ротулус или Златопечатна Повеља цара Душана којом он дарива неколицину села у околини Призрена. Та села ће комплетно бити поклоњена манастиру Хиландару, као Метох, тако и објашњавамо како је настао појам Метохија, који је половина јужне српске покрајине", навела је кустоскиња Музеја.

„Ми неки пут желимо и да кажемо да је оснивач овог музеја Свети Сава. Али формално као институција, као музеј, оснива се између два светска рата. Свакако да су за оснивање Музеја значајне личности као што је Радослав Грујић, Лазар Мирковић дали су велики допринос устројавању Музеја. Свакако да тек после завршетка Другог светског рата и Музеј прелази из Конака кнегиње Љубице у ове просторије где се данас налази", рекао је ђакон Владимир Радовановић, управник Музеја СПЦ.

У садашње просторије није стало око 40.000 експоната који су у депоу.

„Нажалост, Музеј нема довољно простора да све оно што би желели да покажемо и што би људи желели да виде, да то изложимо. Навешћу пример - богато рукописно наслеђе. Ми тренутно имамо изложено четири, пет рукописних књига, а ми их имамо скоро 1.000. О томе говори тај податак - колико нам недостаје простора да бисмо изложили оно што имамо у својим депоима", истакао је управник Музеја СПЦ.

Музеј се у последњих неколико година посветио издавачкој делатности у жељи да, како кажу, прближи посетиоцима оно што не могу да виде. У наредном периоду очекују нове публикације, као и изложбе и поставке широм Србије.