Читај ми!

Вече поезије Косовска звона у Удружењу књижевника

У Уружењу књижевника приређено је вече поезије "Косовска звона". Представљена је збирка песама психијатра Снежане Кецојевић Миљевић на дијалекту Сиринићке Жупе, насеља подно Шар планине које је било метох манастира Хиландара, према повељи Светог краља Стефана Душана.

Тако Снежана Кецојевић Миљевић потврђује песмама сабраним у опусу "Косовска звона" да у њеном бићу исијава оно Андрићевско да је свако дужан своме завичају. Песникања је то исказала стиховима којима је привукла пажњу љубитеља поезије.

„Изузетно задовољство да читам песме не зато што ми се допадају већ зато што је она један изграђени песник. Племените душе. Изграђено песништво се некако састоји у звуку, музикалности. Феноменалном етничком ткању у тим песмама, које нас обузму. Чита се у даху, као што је она верујем и писала у даху", рекла је Др Вида Ракић Глишић, рецезент.

Ауторка је рођена у Приштини, воли и носи сва буђења и рађања Метохије и Косова, посебно оних истрајних сународника који и данас живот величају на том простору балканске ветрометине.

„Снежана пева племенитим гласом и свечаним ритмом. Прествара и оживљава глас својих предака. Све док опомињуће цветају -црвени божури, косовска звона светих храмова из највеће дубине звоне небу и целом људском роду", истакла је Душица Лечић Тошевски, академик.

Поносна је на своју Сиринићку Жупу, на падине снегом овенчане Шар планине, косовско-метохијску традицију и обичаје.

„Много тога је личног али исто тако и глас оних који тамо дишу и тамо живе. Заправо мислим да су ови стихови заправо спој односно место сусретања.Тачка подсечања на ту пупчану врпцу којом смо сви повезани. Мислим да је то заправо јединство које је просто природно", рекла је Снежана Кецојевић Миљевић,ауторка збирке песама "Косовска звона".

Из пера Снежане Кецојевић Миљевић су и стихови песме "Црвени ратник" који је овековечен у сваком косовском пупољку и цвету "Видовданског божура". Књижевно вече оплемењено је казивањем стихова, традиционаном музиком и неизбежним тоновима кавала.