Читај ми!

Београд је дечја престоница - стигли гости из 12 земаља

После две године паузе због пандемије Београд је поново дечја престоница Европе. На 53. „Радост Европе" и у госте београдским основцима стигла су деца из 12 земаља.

Мото манифестације су стихови Душка Радовића „Замислите децо...", а програм посвећен стогодишњици његовог рођења. Радост, песма и осмеси на карневалу у Кнез Михаиловој улици.

Свечани дефиле три стотине учесника, у костимима и традиционалним ношњама поново сведочи о европској културној разноликости.

„Дошао сам овде да играм народне бугарске игре. Други пут сам овде. Први пут сам био на Радости Европе 2019. и град ми се много свиђа", рекао је Димитар Златев, из Хаскова у Бугарској, представник КУД-а „Златна Тракија".

„Имам 10 година, а долазим из Немачке. За наступ смо припремили два плеса. Један је мазурка а други је такође класичан, али у модернијем извођењу", изјавила је Лизбет Кене.

„Ја сам Ана и ја ћу угостити Маникен и Стелу док су овде. Пре пар месеци у јуну смо били у Норвешкој и они су нас угостили и било је стварно изванредно", поделила је утиске Ана Ложајић ученица ОШ „Милош Црњански".

Концерти се одржавају у Дечјем културном центру Београд, а онај завршни, заједнички - у МТС дворани 4. октобра.

Без стихова Душка Радовића „Све што расте, хтело би да расте..." не може се замислити ни једна „Радост Европе".

„Он је креатор наше химне Здравице и сачинио је, осим тога, поводом оснивања манифестације, Речник пријатељства, то је 15 појмова који су заједнички за сву децу Европе али и света. Сви музичко-сценски програми посвећени су Душку Радовићу", каже Ивана Табори Обрадовић, уредник Манифестације.

Учесницима Манифестације на пријему у Палати Србија пријатан боравак и нова пријатељства у Београду пожелели су министри.

А у име свих гостију и њихових домаћина, ђака београдских основних школа захвалила су деца из Немачке и Бугарске, игром, свако на свој начин.