Читај ми!

На младима клима остаје – изложба у Скадарлији

Како климатску кризу кроз уметност виде млади? У уметничком простору "Кула" у Скадарлији постављена је изложба посвећена климатској кризи, коју је организовала иницијатива младих "САН", уз подршку Светске организације за заштиту природе.

Будућим генерацијама остаје да реше проблеме глобалног загревања и све већих количина отпада који затрпава планету. "Савремена анатомија морских створења" је рад који се бави угрожавањем живог света у морима.

„Мој први пројекат из ког је проистекао овај рад риба од пластичног смећа које имају веома директну поруку и које сам прво правила ја сама, а касније и увукла посетиоце да праве заједно са нама, има за сврху то да сви кроз неке мале кораке направимо велики искорак", рекла је Јованка Ђоровић,ликовни уметник.

Отпад од пластичних играчака послужио је за мозаик са идејом да се укаже на то да деци нису неопходне стотине играчака које ће се брзо бацити и само постати пластични отпад који ће трајно загадити природу.

„Спојио сам ту црту савремене уметности са причом о рециклажи и неопходности очувања животне средине. Мислим да моји радови се труде да код најмлађих, али и код одраслих, код моје публике, изазову креативност, односно да ослободе њихову креативност, да разбуктају њихову машту", истакао је Иван Коцић, ликовни уметник.

У оквиру пројекта „На младима клима остаје" Светске организације за заштиту природе, група младих покушава кроз уметност да подигне свест грађана о проблему климатске кризе.

„Мислим да су млади више окружени, чак бомбардовани, информацијама , просто више тога нам је доступно него што је било старијим генерацијама када су били наших година и да су самим тим већ у некој предности што се тиче информисаности, али да је проблем општедруштвени фали поистовећивања и схватања да се то стварно дешава овде и да је то и наш проблем", рекла је Нина Марић, Иницијатива младих „САН".

Изложба је отворена до 13. августа, а поводом Међународног дана младих, 12. августа биће одржана и панел дискусија на тему активизма кроз уметност.