Читај ми!

Светска уметничка музичка елита на окупу у Салцбургу

Посетили смо Салцбуршки фестивал, који већ више од стотину година окупља најпознатија имена светске уметности: музике, опере и драме.

Сваког лета Салцбург је културна Мека Европе и света. У визији својих оснивача давне 1920. године, Салцбуршки фестивал претвара овај питорескни барокни градић у једну велику позорницу.

Листа уметника који су се ове године одазвали позиву да учествују на Фестивалу који се одржава од 18. јула до 31. августа је више него импресивна. Моцартов град, наравно, не може без  Моцарта, али нуди и много више од тога.

Врхунске оперске представе укључују маестралну поставку „Чаробне фруле” у режији Лидије Штајер, Вердијеву  „Аиду” са вероватно најпознатијом Амнерис на свету, Анитом Рачвелишвили, „Севиљског берберина” са Чечилијом Бартоли, у режији чувеног мексичког тенора Роланда Виљасона, Пучинијев „Триптих”, састављен од три опере из једног чина, са најпознатијим литванским сопраном Асмик Григоријан (да поменемо само неке).

Солистичке концерте одржаће оперске диве Елина Гаранча и Дијана Дамрау, као и неки од најпознатијих тенора данашњице, Хуан Дијего Флорес и Јонас Кауфман.

Од листе пијаниста на Фестивалу вам застаје дах: Јевгениј Кисин има два концерта, солистички и клавирски дуо са Андрашем Широм, Ленг Ленг свира Равела и Дебисија у пратњи оркестра којим диригује Данијел Баренбоим, Маурицио Полини наступа поводом свог јубиларног 80. рођендана, а дирке ће додирнути и виртуозни прсти младог Данила Трифонова, кога многи угледни музички критичари сматрају водећим пијанистом класичног репертоара у свету.

Посластица има и за љубитеље позоришта, на сценама ће се смењивати дела аустријских и немачких писаца, али и грчких класика, постављена у копродукцијама са театрима из Хамбурга, Беча, Луксембурга и Цириха.

Салцбуршки фестивал овог лета нуди изванредан уметнички програм, а његови посетиоци могу да уживају и у лепршавом шарму Моцартовог града и његове јединствене, вегетацијом бујне природне околине.