Читај ми!

Књига „Падре, идиоте!“ Жарка Лаушевића представљена у Студентском културном центру

У Студентском културном центру представљена је књига „Падре, идиоте!“ Жарка Лаушевића. И ова промоција је прошла без аутора. О књизи су говорили глумци Петар Божовић, Небојша Дугалић и Светлана Бојковић, књижевник Мухарем Баздуљ, редитељка Вида Огњеновић и новинарка Радмила Станковић.

Књиге Жарка Лаушевића изазивају бурне емоције и велику жељу за разумевањем. Књижевник Мухарем Баздуљ, објаснио је да су распад Југославије, многи схватили као губитак. А особа у којој се то преломило је Жарко Лаушевић. Многи су то сазнали када је изашла његова прва књига.

„И да је било 200 празних страна, опет бих говорио. Све Жаркове књиге гледам као наставке на књигу Година прође, дан никад. Мислим да кад се некада буде писала историја српске писмености, у првим деценијама 21. века, да ће та књига да има важно место", каже књижевник Мухарем Баздуљ. 

Још у рукопису, његове књиге прво је читала Вида Огњеновић. Од ње је желео критику, а добијао подршку.

„Ова књига је за мене, можда ћу претерати, ремек-дело. Зато што је то, ево признаће романсијер Баздуљ, најтеже писати у оваквом положају – када је човек осуђен на слободу", истиче Вида Огњеновић, редитељка.

Начин којим описује свој положај и осећања је неоптерећен, а искрен. У тој искрености свако може да препозна и свој живот, у само три једноставне реченице. 

"Жив си сине, а Жарко наставља и каже Не знам да ли ме прекорева или се радује. Ја му одговарам Мора се живети, а отац му каже Мора, зато си робијао", каже Небојша Дугалић, глумац. 

Он је своју судбину преписао у књигу. Некога ће можда мотивисати, а себи је бар мало олакшао.