Читај ми!

Лубарда - Једна прича: Изложба уметника који је „сликао по својој вољи"

У Галерији Дома Војске Србије отворена је изложба „Лубарда - Једна прича". Премијерно могу да се виде нека од репрезентативних дела Петра Лубарде из збирки - Музеја Југославије, Куће легата, Дома Војске Србије.

Нова прича о Лубарди подсећање је на изузетан опус једног од најзначајнијих представника наше модерне уметности 20. века.

Пред публиком су слике и цртежи из свих стваралачких периода, свих фаза - од фигуралних и интимистичких до Лубардиних величанствених композиција.

„Најстарији радови су код нас, јесу из наше збирке као рецимо Збег из Шпаније, Кикириџија, Маслиник, а онда након тога ако пратите изложбу, видите заправо његово експериментисање у раду, али и у самим бојама", каже Јелена Кнежевић, кустоскиња изложбе.

На поставци непозната архивска грађа, фотографска сведочанства успеха и на међународној уметничкој сцени.

„Један је од оних ретких који је био прихваћен и од стране публике и од стране критике. Данас се вреднује као најзначајнији његов рад педесетих година 20. века који прате и све оне значајне изложбе, од представљања Југославије на Венецијанском бијеналу, али и други пут други пут са Душаном Џамоњом 1960, али такође и његово учешће на Бијеналу у Сао Паолу", рекла је Дина Павић, кустоскиња изложбе.

Изложена су и дела поклоњена Титу, изабрана из фонда Музеја Југославије.

„Интересантно је да се Лубарда и Јосип Броз Тито никада нису срели, али ето,  неколико радова се налази у тој колекцији", додаје Павићева.

О сопственом, аутентичном уметничком доживљају Лубарда је говорио: „Ја сам ја и свет сликам по својој вољи, узбуркам море, расклапам брегове. Равнодушно, без страсти није могуће створити ништа што би надживело своје време".