Читај ми!

Франкфуртски сајам књига - глобална издавачка заједница на окупу

Под геслом „Поновно повезивање" - отворен је 73. сајам књига у Франкфурту. Највећа манифестација те врсте прошле године је, због пандемије, одржана само у дигиталној форми, а сада из истих разлога у хибридној - уз ограничен приступ публике. Сајам окупља издаваче из више од 60 земаља.

Глобална издавачка заједница поново је на окупу на својој најважнијој адреси. Другачији него икад, једнако важан као увек - сајам књига у Франкфурту.

На улазу мере заштите од короне, у халама главна тема последице које оставља на издаваштво, излагачки простор је смањен, сужена је затворена сцена али проширена отворена - тргови и улице, повећан број дигиталних садржаја, писци се поново сусрећу са читаоцима, уживо и виртуелно.

„Прошле године смо имали само дигитално издање и то је било прихватљиво једном. Схватили смо да ако се људи не виђају, онда нема креативности. Зато је добро што ове године имамо хибридно издање. Ту је студио, емитујемо дешавања, све што се дешава у овој сали постављамо на платформе, тако да људи из целог света могу да прате сајам", рекао је Јирген Бос, директор Сајма.

Канада је почасни гост.

„Множина једнине", мото наступа, све говори о земљи у којој се преплићу културе и језици, дела осведочених величина попут Маргарет Атвуд и нових звезда. Једна од њих је Ким Туи, Канађанка вијетнамског порекла.

„Канада има два језика и заиста можете да осетите њихово богатство и појединачно и заједно - зато што утичу један на други. Француски и енглески језик доносе два различита погледа на литературу, али удружени - чине канадску књижевност. Лепота је важна. Њу чини заједништво", изјавила је Ким Туи.

Сајам је и прилика да се писци такозваних мањих језика представе свету. На полицама њихове књиге деле простор са ауторима хитова и вредним делима нове продукције.

Ако је сваки претходни сајам био значајан јер је највећи с више од седам хиљада излагача, овај је важан због чињенице да се одржава, иако је број физички присутних издавача преполовљен.