Читај ми!

„Вуци и овце“ у Народном позоришту - прва премијера у новој сезони

Прва премијера у Народном позоришту у Београду у новој сезони је комад Островског „Вуци и овце“ у режији и адаптацији Егона Савина. Комад јесте комедија, али прилично озбиљна.

Нема тог човека који је поживео у свету, а да није био вук или овца, каже редитељ Егон Савин.

Комедију Вуци и овце Островски је написао у другој половини 19. века, пишући о томе како се иза маске углађености често крију звери. Савин причу смешта у Јељцинову Русију.

„У турбулентним временима само падају маске и покаже се право људско лице. Овде је реч о томе да обични људи, ми обични људи смо заправо често вукови у овчијој кожи, па се понашамо као овце, а у ствари радимо о глави једни другима, и понекад најближи раде о глави једни другима", изјавио је Савин.

„Мислим да је овај комад јако захтеван и јесте суштински врло актуелан, можете да га играте у које год хоћете време. Ми живимо данас то неко вучје време. Могу да кажем, и надам се да ће публика то препознати, да ће изаћи из сале размишљајући, да ћемо отворити неке теме које су значајне, ако на жалост данас неко уопште има времена и да мисли о нечему", каже Олга Одановић која тумачи лик Меропије Давидовне Мурзавецке.

Да је Островски написао слојевиту студију менталитета и да одувек у љубавним, породичним и пословним односима има скривених намера и различитих манипулација, показаће различити карактери на сцени.

„Што се тиче моје јунакиње, просто има жена које воле да се препусте, које воле да припадају, и које једино у заједници проналазе своју сврху. Таква је Јевлампија и ми се томе не ругамо, рекла је Анастасиа Мандић која је у улози Јевлампије Николајевне Купавине.

Комади Островског извођени су у Народном позоришту још од 1881. године, а Вуци и овце - први пут.