Читај ми!

Осети традицију у музејима широм Србије - „Музеји за 10“,

"Будућност музеја: нове идеје, нове праксе" тема је овогодишње манифестације "Музеји за 10", која се по седми пут одржава у више од 90 музеја и других институција. По први пут на манифестацији су Завод за проучавање културног развитка и Југословенска кинотека.

Под слоганом "Осети традицију" у Галерији Завода за проучавање културног развитка отворена је интерактивна изложба "Предели, стари занати и умећа - скривена баштина Србије", која има за циљ да посетиоцима пробуди сва чула.

Фотографије из издања Завода "Укуси Ђердапа", "Укуси Старе планине" и "Укуси Златибора", нуде поглед на лепоте ових крајева, богатство културног наслеђа у њиховим заштићеним природним добрима.

Испред њих су рукотворине израђене старим техникама и занатима, који могу да се додирну, и традиционални производи који могу да се окусе.

„Посебно смо поносни што на изложби представљамо оригиналне предмете који су везани за чувену злакусу грнчарију. Свадбарски купус не може да се замисли без њихових рукотворина, а ово јесу умотворине, јер је то требало смислити. Ту су делови, калцита, глине, злакуска грнчарија, је оригинална и ове године је уписана на репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа", истакао је Славко Спасић.

Посетиоци ће имати прилику да погледају и традиционалне ручно ткане ћилиме из Врања, старе више од 50 година и традиционалну српску народну ношњу.

„Стари занати су одличан спој културног и природног наслеђа и била је идеја да се грађанима Србије и Београда, прикаже нематеријална лепота културног наслеђа", рекао је Славко Спасић.

"Наш музеј филма" је нова стална поставка коју је Југословенска кинотека приредила поводом свог јубилеја-70 година од оснивања.

„Нова стална поставка Југословенске кинотеке отворена је 23. јануара 2020. године,која има 28 целина које представљају развој кинематографије до почетка 20. века", истакао је Славко Спасић.

Део изложбе посвећен је раним биоскопима и пионирима филма на овим просторима, а посебан акценат дат је првом српском играном филму "Карађорђе" из 1911.године.

Посетиоце очекују одабрани инсерти, филмска музика домаћих композитора, део богате збирке плаката, фотографија, докумената.

Током свих дана манифестације " Музеји за 10", филмофили ће имати прилику да виде и предмете из легата Љубише Самарџића, Павла Вуисића, Милене Дравић, Драгана Николића, Живојина Павловића и других.