Читај ми!

Шест деценија Спомен-збирке Павла Бељанског и пола века Меморијала уметника

Спомен-збирка Павла Бељанског у Новом Саду обележава 60 година постојања. Прва музејска грађевина у Војводини и галеријски простор у Србији, који је наменски пројектован за излагање збирке једног колекционара, ове године слави још један јубилеј.

Изложбом Ликови и личности, 50 година Меморијала уметника, ауторке Марте Ђармати, осим шесте деценије постојања Спомен-збирке Павла Бељанског, обележава се и пола века Меморијала уметника.

"На изложби смо по први пут у историји Меморијала уметника успели да изложимо на једном месту портрете и аутопортрете свих уметника из колекције, њих 35, а поред тога изложили смо и друге радове који су посвећени или повезани са уметницима – разне скице, скулптуре, документарни материјал, њихове личне предмете, преписку са Павлом Бељанским која је нама веома значајна“, каже Марта Ђармати, ауторка изложбе.

Део изложбе је и архива колекционара и дипломате Павла Бељанског, којом је представљено како је сакупљао уметничка дела.

"Један део изложбе је и тзв. Соба уметника, која обухвата апликацију на компјутеру на којој ће најмлађи посетиоци моћи да се мало поиграју са репродукцијама слика из спомен-збирке, као и да науче много тога о Меморијалу уметника, а део пратећег програма биће и разна тумачења изложбе, предавања, пројекције документарних филмова и тако даље", нагласила је Ђарматијева.

Изложба ће бити отворена за посетиоце до августа, уз поштовање свих епидемијских мера.

број коментара 0 Пошаљи коментар