Читај ми!

Бојан Васић добитник награде "Васко Попа"

Песник из Панчева Бојан Васић је 26. добитник награде "Васко Попа", за књигу песама "Топло биље", у издању Културног центра из Новог Сада, наводе из дирекције за награду из Вршца.

Свечано уручење награде биће одржано у понедељак, 19. октобра, у Градској кући у Вршцу, тачно у подне, уз ограничен број присутних, због околности ковида 19.

Награда је установљена 1995. године у Вршцу, и уручује се сваке године на дан песниковог рођења 29. јуна.

Ипак, ове године оснивач награде је био приморан да термине везане за награду помери због пандемија коронавируса за октобар.

На трећој седници, 14. октобра жири је донео одлуку већином гласова да се награда додели управо лауреату Бојану Васићу.

Најпрестижније признање за стваралаштво на српском језику у области песништва има циљ да афирмише савремену српску поезију, уважавајући допринос Васка Попе и његово непроцењиво служење модерној песничкој речи.

Награду додељује Агенција Ђорђевић, а дародавци новчаног износа су Град Вршац и „Сензал капитал“, власника Радета Ракочевића из Београда.

Жири је разматрао 45 наслова – збирки песама у периоду 2019. и 2020. године, који су послати на конкурс или су предложени од стране чланова жирија.

У ужи избор су били одабрани и следећи наслови: "Руке у рукама" Ане Ристовић (Архипелаг, Београд), "Грозница севера" Славомира Гвозденовића (Агора, Нови Сад) и "Унутрашњи пејзаж" Бориса Лазића (Културни центар, Нови Сад).

Награда се састоји од Повеље с ликом Васка Попе, рад сликара Милана Блануше, и новчаног износа.