Читај ми!

„Стриполис" у Зрењанину слави „девету уметност"

Зрењанин је дуже од деценију домаћин фестивала „Стриполис" манифестације у част „девете уметности" која привлачи све већи број младих стваралаца. Неки од њих изузетно су успешни у дигиталном изразу, баш какав је и део предавања реномираних илустратора.

У цртеж, илустрацију и свет стрипа зрењанинка Теродора Луцић заљубила се још као девојчица. 

Данас двадесетогодишња студенткиња треће године Академије уметности у Новом Саду, као ауторка је учесница је 11. Интернационалног фестивала стрипа „Стриполис" у Зрењанину.

„Моје стремљење је да пружим нешто што јел' да није виђено, а такође да унесем себе у то што радим", каже студенткиња и стрип-аутор Теодора Луцић. 

Осам аутора, реномираних стрип цртача гостује на манифестацији која се у част „девете уметности" због ковида 19 организује у нешто измењеним околностима.

Онлајн панели и предавања уз изложбе доступне свима на интернету.

„Пратим развој стрипа од те неке 1981. године када је овде организована прва изложба стрипа, па до данас, и довео сам овога пута све генерације аутора из Зрењанина. О чему ћемо говорити? О том неком развоју стрипа у овако малом граду, а заиста од тада до данас је тај неки број аутора нарастао и неки од њих раде за светске издаваче као што су Марвел, Дарго, Серђо Бонели и тако даље", најавио је Бранко Ђукић, оснивач фестивала.

Током два дана у Зрењанину на јавним површинама изложбе, у галерији Народног музеја и у Културном центру биће и посебне поставке  реномираних стваралаца стрипа, уметности која привлачи све већи број младих, креативних аутора.