Теракота упркос корони успела да окупи светске уметнике у Кикинди

У Кикинди се одржава 39. Симпозијум скулптура у теракоти "Terra" уз учешће шест стваралаца из целог света. До краја јула они ће имати прилику да стварају скулптуре од глине – материјала аутентичног за банатску равницу.

Марк Лутолд из Њујорка један је од шест учесника овогодишњег симпозијума скулптуре „Тера“ (Terra). И поред пандемије, 58-годишњи професор акедемија у Шангају и Њујорку није ни тренутка оклевао да дође у Кикинду, јер сваки уметник само једном добија позив за учешће у светски јединственој радионици.

„Фантастични утисци, заиста сам импресиониран. Није велики град, али имају светско дешавање. Није ни чудо што је уметницима ствар престижа да стварају овде, јер су услови одлични“, истакао је Лутолд. 

„Јако сам се обрадовала позиву. То ми је била велика и част што овде судјелујем, а надам се да ћу барем доћи у посјету кад већ нећу моћи бити судионик“, каже Тамара Секулић, уметница из Осијека у Хрватској.

Вајар из Букурешта Николае Молдован истиче да је за њега учешће у радионици важно искуство, јер је у питању место где се рађају монументална дела у теракоти: „Људи су професионалци, имамо сваку помоћ и атмосфера је позитивна“.

„Имам неки осећај да овде у попуно неку другу димензију се уђе када крене да се ради и заиста човек се искључи од свега, потпуно се посвети томе и мислим да колико год времена да имамо да није пуно“, каже Мирјана Благојев, професорка уметности из Новог Сада.

У простору некадашње кикиндске фабрике црепа из 1895. године необичан атеље уметничког сазива „Тера“ на коме је до сада учествовало више од 200 вајара.

„Кудикамо је сада олакшан одабир уметника, у време интернета имамо лакоћу увида у продукцију вајара света, тако да ту нема проблема. Проблем имају вајари да не изгубе стрпљење, да сачекају да дођу на ред!“, објашњава Слободан Којић, директор „Тере“ из Кикинде.

„Нова пријатељства и нова искуства у овим ненормалним условима и ја се дивим организатору како је успео да смогне снаге да окупи овако добар сазив уметника и да даље настави да ради овај наш чувени симпозијум 'Тера'“, наводи Слободан Стојановић, уметник из Београда.

У фундусу кикиндске „Тере“ налази се више од 1.000 скулптура. Изложбом дела насталих на овом сазиву биће по традицији отворен наредни, јубиларни 40. светски симпозијум теракоте.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 24. јул 2020, 20:18) - MARGARITA [нерегистровани]

Negiranje virusa

A pandemija kao da ne postoji. Izgleda da Kikinđani nisu ništa naučili iz svoje Korona krize. Šteta...