Продужен конкурс за летњу школу филма за младе у Србији

Kонкурс за бесплатне летње кампове друштвено-ангажованог документарног филма за младе из целе Србије, продужен је до 17. јула, најавили су из организације "Слободна зона Јуниор".

Филмски кампови реализују се кроз пројекат "Наше разлике" су наша снага у периоду од 9. до 23. августа на Дивчибарама, а намењени су младима од 15 од 26 година. 

Организатори позивају младе из свих крајева земље, а нарочито припаднике националних мањина, да се пријаве на конкурс и проведу креативно лето са професионалцима из света филма од којих ће имати прилику да науче основе продукције, снимања, режије, монтаже, писања сценарија, као и да анализирају филм и користе архивску грађу, а једна од тема радионица биће и филм у онлине окружењу, односно на друштвеним мрежама.

Први двонедељни део кампа биће реализован у августу паралелно за две старосне групе, млађу од 15 до 19 година, и старију од 20 до 26, док ће други седмодневни део бити одржан у јануару 2021.

Програм је намењен младима који филмским језиком и естетиком желе да истраже и прикажу актуелна друштвена питања и проблеме кроз креирања ангажованог филма.

Kампови документарног филма део су ширег пројекта "Наше разлике су наша снага", чији је циљ да креира простор за интеркултурни дијалог међу младима из различитих етничких заједница, те да их кроз процес неформалног учења и креативног стварања подстакне да негују и промовишу поштовање културне разноликости, толеранције и разумевања.

Kроз размену идеја и сазнања, у контакту са стручњацима из различитих поља филмске праксе, активистима за људска права, актерима у социјалној и културној политици, полазници ће се упознати не само са занатским аспектом креирања документарног филма, већ ће спознати и промишљати шири контекст у коме њихови филмови тек треба да настану.

Пројекције у 40 места широм Србије 

Изабрани полазници ће имати прилику и да сниме документарне краткометражне филмове који ће бити приказани на јесен 2021. године на Филмском фестивалу "Слободна зона", али и на 60 посебно организованих пројекција у 40 места широм Србије.

Ови филмски догађаји биће уприличени као део шире кампање за подизање свести о важности неговања културне разноликости и мултикултурализма.

Сви заинтересовани кандидати и кандидаткиње треба да најкасније до 17. јула у поноћ попуне пријавни формулар на сајту freezonebelgrade.org у коме ће између осталог приложити и своју кратку идеју за документарни филм.

Укупно 30 младих аутора и ауторки најзанимљивијих идеја за документарни филм биће изабрани да буду полазници кампова.

Учешће у програму је бесплатно, а све трошкове превоза, смештаја, хране и радних материјала сносе организатори.

За време трајања кампа, биће поштовани актуелни савети и прописи надлежних институција о заштити и превенцији од коронавируса.

Током трајања радионица, учесници, предавачи и организатори имаће обезбеђена средства за дезинфекцију руку, заштитне маске и рукавице.

У случају да до почетка реализације кампа дође до ширења епидемије и забране окупљања, све пристигле пријаве учесника ће бити важеће и организатори кампа ће пронаћи алтернативни термин или решење за реализацију истог.

Пројекат "Наше разлике су наша снага", спроводи Фонд Б92 кроз програм "Слободна Зона Јуниор" уз финансијску подршку Европске уније у оквиру програма Подршка цивилном друштву Делегације Европске уније у Републици Србији, а суфинансиран је из буџета Републике Србије - Kанцеларије за сарадњу са цивилним друштвом.