Награда „Бранко Миљковић“ Ненаду Милошевићу за „Песме из лимба“

Престижна награда „Бранко Миљковић“ у част нишког „принца поезије“ за најбољу књигу песничке продукције током претходне године додељена је по 49. пут. Једногласном одлуком жирија признање је припало Ненаду Милошевићу за књигу песама "Песме из лимба“.

Жири награде „Бранко Миљковић“, који су чинили Горан Максимовић, Драган Бошковић и Војислав Карановић, у свом образложењу наводи да је имао сложен задатак да се определи за најбољу књигу песничке продукције претходне године, јер је на конкурс пристигло око 120 песничких књига, а жири је имао увид и у целокупну продукцију у 2019. години.

После исцрпне дискусије је једногласно донео одлуку да награда „Бранко Миљковић“ за 2019. годину буде додељена Ненаду Милошевићу за збирку песама Песме из лимба, у издању Културног центра Новог Сада.

„Ненад Милошевић је написао убедљиву песничку књигу. Доста дуго је, на Карверовом трагу, тежио детаљном опису појединих сегмената стварности. Сада је своју поезију деликатно уклопио у шире наративне структуре којима се евоцира лично и колективно сећање на прошле догађаје, и поставља питање о природи везе језика и стварности. Суптилна иронија, испитивање граница (ауто)биографије и поезије, дискурзивна песничка самосвест, чини књигу Песме из лимба достојном певања Бранка Миљковића“, стоји у образложењу награде.

У најужем избор жири је, поред ове књиге, издвојио и Топло биље Бојана Васића и Повремена попут викенд-насеља Маше Сеничић, за које такође сматра да су посебно обележиле песничку продукцију 2019. године.

Награду „Бранко Миљковић“ додељује Град Ниш, финансијски је подржава Министарство културе Републике Србије, а организатор доделе је Нишки културни центар.

Награда се састоји од повеље, статуете и новчаног износа. Свечано ће бити уручена током лета 2020. године у оквиру манифестације „Дани Бранка Миљковића“ у Нишу.