Три српске библиотеке на европском порталу

Три српске институције заузеле су место на порталу "CreativesUnite" који на једном месту обједињује културни и креативни простор Европе. Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“, Удружење Адлигат/Библиотека Лазић и Народна и Универзитетска библиотека Републике Српске, допринеле су порталу "CreativesUnite" са три пројекта.

Први обухвата дигитализоване књиге и новинске текстове Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ и Удружења Адлигат/Библиотека Лазић о епидемијама, заразним болестима и њиховом лечењу у периоду од половине XIX века до данас.

Доступни текстови нуде увид у ширу слику о овој тематици, на који начин се држава носила са овим проблемом, како се развијао медицински систем и које су мере предузимане у различитим фазама епидемије.

Садржај је подељен на новинске чланке и књиге и доступан на српском језику.

Наредни пројекат под називом „Стара Бања Лука“ настао је као резултат сарадње Народне и Универзитетске библиотеке Републике Српске и Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“. Дигитална колекција нуди увид у историју Бања Луке кроз штампу.

Више од 300 чланака на српском језику подељено је у десет тематских целина и сложено хронолошким редом.

Већина материјала објављена је у периодичним издањима из прве половине 20. века, док најстарији објављени чланак датира из 1887. године.

Трећи пројекат „Дигитална збирка Италија", настао је у сарадњи све три библиотеке као вид подршке италијанском народу у борби против коронавируса.

Ова дигитална колекција обухвата избор старих и вредних издања штампаних на италијанском језику.

број коментара 0 Пошаљи коментар