Југословенски ликовни мајстори у електронској учионици

Одељење за уметничку документацију Музеја савремене уметности у Београду покренуло је сајт "Читајте о..." на коме се, у време док су изложбени простори музеја недоступни, могу прочитати текстови о ствараоцима који су обележили југословенску ликовну сцену током 20. века. На сајту су доступни дигитализовани изложбени каталози и друге музејске публикације које су пратиле развој модерне уметности на овим просторима.

Одељење за уметничку документацију МСУБ поседује најкомплетнију документацију у региону о уметности и уметницима са територије бивше Југославије. Ради се о 4.900 књига, чак 45.000 изложбених каталога, 380 издања стручне периодике и више од 200.000 издања дневних новина.

Пројекат Читајте о... настао је из потребе да се овај фонд учини што приступачнијим истраживачима, студентима, ђацима и љубитељима уметности. Читајте о... је електронска читаоница у којој ће се наћи библиографије са текстовима о уметницима и уметничким појавама са простора бивше Југославије, а биће проширена фото и видео документацијом која се чува у Одељењу.

У овој дигиталној библиотеци, на адреси www.citajteo.rs, ређају се имена најзначајнијих српских и југословенских уметника. Милан Коњовић, Миодраг Б. Протић, Стојан Ћелић, Душан Џамоња, Мића Поповић, Олга Јеврић, Петар Омчикус, Војин Бакић, Пеђа Нешковић, Радомир Рељић, Владимир Величковић, Душан Оташевић, Радомир Дамњановић Дамњан...

Ту су и каталози ретроспективних изложби Надежде Петровић, Саве Шумановића, Петра Лубарде, Јована Бијелића и других. На сајту је објављена и кратка историја Музеја савремене уметности, као и текстови који су објављивани у штампи о његовом оснивању и развоју.

Аутор овог пројекта је Александра Мирчић, а кустос Катарина Крстић, док Одељење за уметничку документацију чине Оливера Настић, Дивна Матић и Влада Тодосијевић. Реализован је у сарадњи са Одељењем за развој Дигиталне Народне библиотеке Србије.

Приредила: Андреа Обрадовић

број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 10. апр 2020, 22:45) - Rada [нерегистровани]

Čiji umetnici?

Koliko iz spiska prikazanih umetnika vidim, radi se o SRPSKIM umetnicima pa ovi pokušaji održavanja jugoslovenske ideje makar preko istorije umetnosti su plačevno-jadni. Da je bila na zdravim temeljima, Jugoslavija bi se održala ali nije, u njoj je Srbija radi "mira u kući" najviše izgubila i stvarno se postavlja pitanje zašto državni službenici Republike Srbije za PLATU iz srpskog budžeta stalno pokušavaju da ožive Jugo-mrtvaca. Ne daje im Jugoslavija platu nego Srbija.

(петак, 10. апр 2020, 21:40) - ,," [нерегистровани]

докле бре више о том неуспелом подухвату

Та заједничка држава јужних Словена би била стварност да су ти исти Словени то желели. Тај државнички подухват је неколико пута, изразито, пропао.
Чему ти покушаји подгрејавања, када је тај јужнословенски подухват нанео толико зла.

(петак, 10. апр 2020, 15:27) - Милан [нерегистровани]

Наши ствараоци

Нису југословенски, већ српски.