број коментара 15 Пошаљи коментар
(понедељак, 28. сеп 2020, 11:25)
Danica [нерегистровани]

Pa da

Turci dali Azerbejdzanu lovce F-16 da koriste i time su se umesali direktno u taj sukob! Gde god mogu udaraju na pravoslavni narod.

(понедељак, 28. сеп 2020, 12:24)
Igor Gavran [нерегистровани]

igor.gavran@yahoo.com

Svi krvavi tragovi na Kavkazu, Bliskom Istoku i Severu Afrike vode do Turske i Saudi Arabije. Sa svim komsijama su u zavadi.

(понедељак, 28. сеп 2020, 12:28)
anonymous [нерегистровани]

Јермени нису Православни

Јермени су монофизити и као такви нису Православни,....Разумемо њихово страдањее од Турака,...

(понедељак, 28. сеп 2020, 12:59)
anonymous Pero iz Swedske [нерегистровани]

Zapad se ne smiri !!

Znase tacno na koju stranu pripada Azerbajizdan i na koju Jermenija..
Neredi i Bahalo u Belorusiju,,oruzani sukob izmedju Azerbaidzana i Jermenije .sve ovo je rezisiran od Zapada i glavni cilj nista drugo,nego,OPKOPLJAVANJE Rusije.....Pero

(понедељак, 28. сеп 2020, 13:14)
anonymous [нерегистровани]

realno

onaj ko ne poznaje istoriju, ne zna ko su Jermeni. Nagorno karabag je unutar teritorije Azerbejdzana i Jermeniji je poklonjen posle ii sv.rata. Jermenci su iselili milione azera sa tog podrucja i slicno kao izrael doseljavali svoje. to je cista Azerbejdzanska teritorija. Ovamo trazimo KiM kao nase, ovamo kada Azeri vracaju svoju teritoriju onda su krivi.

(понедељак, 28. сеп 2020, 13:15)
Protivnik lupanja! [нерегистровани]

" Armenija je najstarija kršćanska zemlja."!

Malo li je!?

(понедељак, 28. сеп 2020, 13:19)
Gastarbajtovanje [нерегистровани]

Uoznao sam bračni par iz Jermenije:

"Drago nam je, i mi smo orthodox!"

(понедељак, 28. сеп 2020, 13:22)
anonymous [нерегистровани]

Naravno da su pravoslavci

I prva nacija koja je hriscanstvo uzela kao drzavnu religiju. ''Over 93% of Christians in Armenia belong to the Armenian Apostolic Church, which is in communion only with the churches comprising Oriental Orthodoxy—of which it is itself a member. ''

(понедељак, 28. сеп 2020, 13:45)
anonymous [нерегистровани]

Ipak

Jermeni su pravoslavan narod , nisu muslimani ni katolici

(понедељак, 28. сеп 2020, 14:10)
Jermeni jesu pravoslavci [нерегистровани]

Pravoslavlje

Jermeni pripadaju Pravoslavnim crkvama, odnosno Jermenska pravoslavna crkva je orijentalno-pravoslavna, oni za razliku od nas ne prihvataju sve odluke vaseljenskih sabora, konkretno nisu prihvatili odluke Halkidonskog sabora, ostali su da zastupaju svoje Monofizitsko shvatanje hriscanstva, inace radi pojasnjenja, Monofiziti, od grcke reci Mono sto znaci jedan i Fizios sto znaci priroda. Zastupaju shvatanje-verovanje da u Gospodu Isusu Hristu nije bilo dve prirode, Bozanska i Ljudska, kako recimo mi verujemo, vec samo Bozanska. Oni imaju drugacije hristolosko ucenje i u tome su odvojeni ali su idalje deo pravoslavnog sveta, i nalaze se u hijerarhiji Pravoslavnih crkava, cak mislim da su u toj hijerarhji ispod Srpske Pravoslavne Crkve, koja se nalazi odmah ispod Ruske. Dok su prvih 5 pravoslavnih crkava, zapravo stare vizantijiske patrijarsije, 1. Carigradska odnosno Vaseljenska kao glavna, 2. Aleksandrijiska, 3. Antiohijska, 4. Jerusalimska, 5. Ruska, 6. Srpska, itd...

(понедељак, 28. сеп 2020, 14:57)
anonymous [нерегистровани]

Jesu li pravoslavni. ili nisu?

Jermeni su monofiziti. "Prva jeres", otpala od glavne grane hriscanstva u petom veku, posle cetvrtog vaseljenskog sabora u Halkedonu. Jos na prvom saboru u Nikeji hriscani su se dogovorili da Isus ima dvojnu, ljudsku i bozansku prirodu (covek je umro na krstu, bog je vaskrsao). Strogo doktrinarno govoreci, kada ne bi bilo ljudske prirode Isua, onda ni zrtve na Golgoti ne bi bilo. Mnogi istocni hriscani nisu mogli da se sloze sa ovim grcko-rimskim tumacenjem, pa su se odvojili i formirali svoje paralelne dijeceze i eparhije. Oni tvrdo veruju da ljudska priroda Isusa ne postoji, on je za njih samo bog. Bili su ostro progonjeni sledeca dva veka od strane vizantijskih careva, dok ta teritorija nije pala pod islamsku vlast. Kalifat je nudio vise verkih sloboda od istocnog rimskog carstva i mnogo vise privilegija onima koji predju u islam. Vecina monofizita rado je presla u islam i prigrlila privilegije. Od onih koji nisu ostale su nam jermenska, koptska, etiopska i asirska crkva. Definitvno, to nisu pravoslavni hriscani, jer se pod pojmom pravoslavan podrazumeva samo onaj koji sledi obred vizantijskih careva. Striktno doktrinarno gledano, nama su katolici po ucenju najblizi. Ali su nam po obicajima i stradanju za veru monofiziti blizi, te su nam sve jedno draga braca.

(понедељак, 28. сеп 2020, 15:29)
anonymous [нерегистровани]

Ох , како си мудар !

Јермени нису православни , него монофизити , следбеници јеретика Диоскора. Њихова "црква" није уопште у хијерајхији православних цркава.

(понедељак, 28. сеп 2020, 16:02)
глас разума [нерегистровани]

Много је неразумевања тог конфликта

Као прво Стаљин је 1923. Нагорно Карабах поклонио совјетској републици Азербејџан, не Јерменији, али то није било много битно све до пред распад СССР, када се већ осећало да ће републике прерасти у државе и тиме Јермени из Н. Карабаха остати као острво у Азебрејџану. Након рата 1988.-1994. године Јермени су успели припојити и територију измећу Јерменије и Н.Карабаха да би имали копнену везу са тим простором. Јерменија је прва православна земља, први који су православно хришћанство прихватили за своју државну религију. Али Србија и Срби имају одличне односе и са Азербејџаном, тако да је наш интерес ту да се прилике смире и зараћене стране седну за преговарачки сто и изнађу најбоље могуће решење за обе стране. Не требамо се мешати у конфликт наших пријатеља, али им увек бити на располагању за помоћ у преговорима, јер наш је интерес да завлада мир међу обе стране, јер су нам и једни и други доказани пријатељи.

(понедељак, 28. сеп 2020, 16:06)
anonymous [нерегистровани]

Jermeni su

jedan veoma napaćen mirni pravoslavni narod. Nekadašnja teritorija Jermenije prevazilazi današnje granice, vremenom su nadirući Turci rasparčavali teritoriju, ubijali ili asimilovali narod. Poslednji i najgori atak na Jermene bio je početkom dvadesetog veka, zvanično okarakterisan kao genocid, koji je izbrisao jermensko stanovništvo sa teritorije današnje Turske. Toliko stravičan da je Rusija morala vojno da se uključi i razreši situaciju.

(уторак, 29. сеп 2020, 13:10)
anonymous [нерегистровани]

Vidim da se ovde ne razume pojam monofizitstvo

pa reših da podsetim da su sve Orijentalno-pravoslavne crkve, koje se pogrešno nazivaju monofizitskim, 1990. godine izrazile jedinstvo sa svim pravoslavnim patrijaršijama u svetu, osim sa Jerusalimskom, koja postoji samo de jure. Dake, pravoslavne.