Читај ми!

Електрична кашика - нови изум који нас спречава да солимо кад нам није довољно слано

Јапанска компанија за производњу пића „Кирин Холдингс" представила је нови производ: електричну кашику која слану храну чини сланијом – без додавања соли.

„Кирин Холдингс" ће овог месеца ставити у продају 200 електричних „сланих кашика" по цени од 19.800 јена (127 долара) и један мањи број у својој продавници у Јапану у јуну. Надају се да ће за пет година имати милион корисника широм света и да ће следеће године почети да их продају на међународном нивоу.

Кашика, направљена од пластике и метала, развијена је уз помоћ професора Универзитета Мејџи Хомеји Мијашита, који је претходно реализовао сличан механизам (и даље на нивоу прототипа) – успео је да произведе ефекат слатког уз помоћ штапића за јело, и то без шећера.

Када је реч о новом производу („слана кашика") он функционише тако што шаље благо електрично поље из кашике тако да концентрише молекуле натријума на језику, чинећи укус хране сланијим, него што она то заправо јесте.

Компанија која је иначе позната по производњи пива, сада се све више фокусира на здравствену добробит корисника, користећи технолошке иновације.

Просечна одрасла особа у Јапану конзумира око 10 грама соли дневно, двоструко више од количине коју препоручује Светска здравствена организација (СЗО).

„Слана кашика" је тешка 60 грама,и  напаја се литијумском батеријом која се може пунити.

Шта прекомерни унос натријума чини телу?

Прекомерни унос натријума (соли) може имати много штетних ефеката на здравље. Једна од примарних брига је његов утицај на крвни притисак.

Натријум привлачи воду, због чега тело задржава течност и повећава запремину крви. Ово, заузврат, подиже крвни притисак и напреже срце и крвне судове, повећавајући ризик од кардиоваскуларних болести као што су срчани и мождани удари.

Хронични висок крвни притисак (хипертензија) може временом оштетити бубреге. Бубрези играју кључну улогу у филтрирању крви и одржавању равнотеже електролита, укључујући ниво натријума.

Вишак натријума може пореметити функцију бубрега, потенцијално довести до болести бубрега или погоршати постојеће проблеме са овим органима.

Висок унос натријума има утицај на здравље костију. Истраживања сугеришу да исхрана са високим садржајем натријума може довести до повећаног излучивања калцијума из костију, што би их временом могло ослабити и допринети остеопорози.

понедељак, 17. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије