Читај ми!

Италија: Уводи се ДНК тест псећег измета и високе казне за несавесне власнике

У многим градовима света користе се ДНК анализе псећег измета не би ли се на тај начин пронашли и казнили власници који не чисте за њима на улицама. Ова ефикасна и екстремно прецизна процедура стигла је и у Италију.

Италија: Уводи се ДНК тест псећег измета и високе казне за несавесне власнике Италија: Уводи се ДНК тест псећег измета и високе казне за несавесне власнике

Процедура предложена још 2017. године у региону Пијемонте, у неколико општина појединих италијанских региона ступила је на снагу тек сада. Општина Кармањола у предграђу Торина обавезала је све власнике паса да код ветеринара или у азилу за псе ураде брис из грла са узорком пљувачке пса.

На основу тог биолошког материјала у општини се прави база ДНК података свих паса. Тако када овлашћено службено лице наиђе на псећи измет на улици, може да га покупи и пошаље у лабораторију која сарађује са Зоо-профилактичким институтом региона Пијемонта, Лигурије и Вале д'Аосте.

Користи се иста техника коју користе форензичари у истрази кривичних дела. Захваљујући генетском материјалу са стопостотном тачношћу се утврђује коме припада пас, и власник бива санкционисан. Масимилијано Пампалони, саветник за информационе системе, дигитализацију и урбану хигијену те општине, осмислио је ову иницијативу, односно тест који кошта 40 евра.

Казне су од 100 евра плус 40 евра за трошкове тестирања, 10 евра за обавештавање, што значи 150 евра за сваки остављен измет на улици. Власници су дужни сами да плате и утврђивање ДНК пса. 

Власти које су увеле ове мере тврде да је то потребно не само јер је нецивилизовано остављати псећи измет на улицама и трговима већ и зато што представљају опасност за јавно здравље као и за остале псе с обзиром на велики број бактерија у псећем измету.

Како је подвукла биотехнолоша компанија „Интернешенел биосајенс" са седиштем у Милану, псећи измет садржи око три милијарде фекалних бактерија, док Светска здравствена организација тврди да се болест са псећег измета може пренети на децу и друге домаће животиње.

На сајту „Интернешенел биосајенса" стоји да: „пас производи више бактерија дневно него људско биће, крава и коњ заједно, њихов измет може да доведе до повишене температуре, главобоље, повраћања и поремећаја функције бубрега".

У Италији власници паса по закону морају са собом да носе кесице за сакупљање измета (или лопатице). Но без обзира на то многи се оглушују о ову обавезу и не чисте за својим псима. Из тог разлога у многим градовима света, а сада и у Италији, уведен је ДНК тест за кажњавање несавесних власника. 

Исту меру у региону Алто Адиђе увео је покрајински саветник Болцана, Арнолдо Шулеро, где ће власнику који не буде очистио за својим псом на кућну адресу стићи казна од 103 до хиљаду евра. Саветник Шулер је изјавио за италијанске медије да је само прошле године пријављено 400 случајева оних који нису почистили за својим псом, али их није било могуће казнити јер није било начина да се утврди њихов идентитет.

Зато су од 1. јануара власници паса били у обавези да обаве тестирање које кошта 65 евра у државним ветеринарским станицама, или у приватним које имају своје тарифе за ту услугу. 

Италијански министар за животну средину Фратин поздравио је ову иницијативу, тако да се очекује да ускоро иста правила буду уведена у целој земљи. 

недеља, 28. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво