Читај ми!

Обавили царски рез и заборавили инструмент величине тањира

Једна жена је 18 месеци патила од болова у стомаку након царског реза, док на скенеру није откривено да је у њој грешком остао хируршки инструмент „алексис ретрактор“.

Пронађени хируршки инструмент је величине тањира и био је узрок бола који је трајао годину и по дана после порођаја у болници на Новом Зеланду у Окланду 2020. године. Након што је почео истражни поступак, бивши Окландски здравствени одбор, тврдио је да није било пропуста током бриге за двадесетогодишњу пацијенткињу, док је захват трајао.

Али, сада је новозеландска комесарка за здравље и инвалидитет Мораг Макдауел открила да је, ипак, прекршен Кодекс права пацијената.

„Постоје значајне претпоставке да се закључи да, када се страни предмет остави у пацијенту током операције, то значи да је здравствена нега пала испод одговарајућег стандарда“, наводи се у извештају комесарке.

Извештај описује да је жена подвргнута заказаном царском резу због забринутости око компликација са постељицом.

„Алексис ретрактор“ за ране, уређај који се користи за повлачење ивица ране током операције, остављен је у њеном стомаку након царског реза. То је изазивало стални бол у стомаку, све док уређај није случајно откривен на скенеру абдомена.

Овај инструмент величине тањира направљен је да „држи“ резове дуге до 17 центиметара у пречнику, и није био детектован рендгенским снимком.

На крају је уклоњен из стомака жене 2021. године, отприлике 18 месеци након почетне процедуре и њених бројних посета лекару опште праксе.

Једном приликом, њен бол је био толико јак да је посетила одељење хитне помоћи у градској болници у Окланду.

Током операције 2020. године у сали су били хирург, инструментарка, три медицинске сестре, два анестезиолога и бабица.

„Број свих хируршких инструмената коришћених у процедури није укључивао споран инструмент вероватно због чињенице да ретрактор не улази у рану у потпуности, јер половина ретрактора треба да остане изван пацијента“, рекла је медицинска сестра Комисији која истражује случај.

У извештају се наводи да је случај „изузетно сличан” једном другом случају из исте болнице и саветује да би правила болничке хируршке дисциплине са инструментима требало да буду јаснија.

Комесарка је додала да је особље болнице укључено у операцију било искрено забринуто и извинило се након што је чуло женино искуство.

Доктор Мајк Шепард, директор Операционог блока из здравственог одбора Окланда, извинио се због грешке: „У име наше здравствене службе за жене желео бих да кажем колико нам је жао због онога што се десило пацијенткињи, и да признам да схватам утицај који ће ово имати на њу и њену породицу. Прихватамо препоруке дате у извештају комесарке, неке смо или спровели, или је у току рад на њиховој реализацији“.

понедељак, 03. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије