Читај ми!

Редитељ „Титаника“ Џејмс Камерон: Одмах сам знао да је подморница имплодирала, OceanGate упозораван раније

Холивудски редитељ Џејмс Камерон, искусни истраживач мора који је до сада 33 пута зарањао до олупине „Титаника“, рекао је за Би-Би-Си да је одмах знао да је подморница „Титан“ изгубљена.

Камерон, који је 1997. године режирао блокбастер Титаник, био је на свом броду у недељу када је подморница нестала, а за вест је чуо тек сутрадан.

Када је чуо да је подморница, која је грађена у сарадњи са Насом, истовремено изгубила навигацију и комуникацију, одмах је посумњао на потпуну катастрофу. „Осећао сам у костима“, додао је Камерон.

„Да електрични и комуникациони уређаји престану да раде, као и уређај за прађење и све то истовремено – подморница је готова“, истиче оскаровац за Би-Би-Си.

Одмах је узео телефон и контактирао пријатеље из заједнице за дубинска истраживања. У року од једног сата сазнао је да је подморница била у фази спуштања на око 3.500 метара дубине ка дну које је на око 3.800 метара.

„Одједном су изгубили комуникацију и сваки вид навигације. Одмах сам рекао: Не можете да изгубите комуникационе и навигационе системе без екстремног катастрофичног догађаја. Прво што ми је пало на памет – имплозија“, каже Камерон.

Званичник америчке морнарице јуче је рекао Си-Би-Есу да је морнарица открила „акустичну аномалију која одговара имплозији“ убрзо након што је „Титан“ изгубио контакт.

Та информација пренета је обалској стражи уз помоћ чега је сужен радијус потраге.

Шарада из ноћне море, "OceanGate" више пута упозораван

Прошла недеља звучала је као дугачка шарада из ноћне море током које су људи причали о количини кисеоника и звуковима који су се чули. Знао сам да подморница лежи тачно испод њене последње познате дубине и позиције. Тачно ту су је и пронашли“, наводи Камерон.

Славни редитељ такође се осврнуо на „ужасну иронију“ у губитку „Титана“ и његове посаде док су ишли ка „Титанику“ који је потонуо 1912. године.

Сада имамо још једну олупину која је ту зато што нису слушана упозорења. 'OceanGate' је упозорен“, напоменуо је Камерон, додајући да су многи стручњаци у заједници за дубинска истраживања упутили писмо компанији упозоравајући је да „иде путем катастрофе“.

Невероватна ми је сличност са трагедијом 'Титаника', током које је капетан више пута упозораван о леду испред брода, а упркос томе је наставио пуном брзином у поље ледених брегова у ноћи без месечине и многи људи су погинули због тога. За нас је ово веома слична трагедија јер су упозорења игнорисана и десила се на истом месту где је потонуо 'Титаник'“, закључио је редитељ.

четвртак, 23. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара