Читај ми!

Чудне плиме Атлантика – писац предвидео судбину Титаника 14 година пре трагедије, до бизарних детаља

Нестанак подморнице „Титан“, која је требало обиђе олупину „Титаника“, као да злослутно призива подсећање на роман „The Wreck of the Titan: or Futility” у којем је аутор Морган Робертсон 1898. скоро па предвидео шта ће се десити 1912. године и какву судбину ће дочекати највећи путнички брод на свету.

Упркос томе што је Робертсон поседовао изузетно знање о бродовима и поморству, роман The Wreck of the Titan: or Futility, заиста до неких бизарних детаља, 14 година раније предвиђа шта ће се десити са Титаником.

Роман написан 1898. године прати причу о измишљеном британском путничком броду „Титану“, истог имена као и подморница која је јуче нестала, који тоне у северном Атлантском океану након удара у ледени брег.

Што је још бизарније, Робертсон је књигу написао када „Титаник“ још није био ни у нацртима. Његов „Титан“ неодољиво подсећа на „Титаник“ – 244 метра дугачак наспрам 269, сличне брзине и имао је мањак чамаца за спасавање.

Аутор такође у књизи описује и да би „Титан“ могао да преживи директан ударац са леденим брегом, али да је ударац са стране „поцепао“ брод и начинио много већу штету. Исти сценарио десио се са „Титаником“.

Након што је „Титаник“ заиста потонуо 1912. године, многи су Робертсона прозвали видовњаком, али је он то одлучно порицао.

четвртак, 23. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије