Читај ми!

„Крвави“ драгуљи нацистичког индустријалца вредни 150 милиона долара, тражи се отказивање аукције

Јеврејска удружења осудила су продају драгуља и накита који су припадали удовици чији се муж обогатио у нацистичкој Немачкој.

Хајди Хортен била је аустријска наследница и удовица Хелмута Хортена, који је био члан нацистичке партије. Током 30-их година преузео је јеврејске фирме чији су власници побегли из Немачке.

Аукцијска кућа „Кристи“ организовала је продају 700 комада накита вредних најмање 150 милиона долара. Сав приход биће дониран у хуманитарне сврхе, укључујући и групама за сећање на Холокауст, а „Кристи“ ће такође донирати значајну суму.

Хортенова је преминула прошле године у 82. години, а њено богатство Форбс процењује на 2,9 милијарди долара. Њен супруг, који је преминуо у Швајцарској 1987. године, преузео је текстилну компанију „Алсберг“ након прогона њених јеврејских власника 1936. године.

Била је то прва од неколико јеврејских фирми које је преузео током владавине нациста. Његова компанија за одећу „Хортен АГ“ постала је једна од највећих у Немачкој.

У недавном извештају историчара које је ангажовала Фондација Хортен утврђено је да је Хелмут био члан нацистичке партије, али да је касније избачен из ње.

Колекција укључује и „Бриолет Индије“ – дијамантска огрлица од 90 карата, као и дијамантски прстен "Sunrise Ruby", вредан око 20 милиона долара. Скоро 100 комада накита биће продато данас у Женеви, а остатак колекције у петак.

Аукција је, међутим, изазвала бес јеврејских удружења која захтевају да се заустави продаја. Центар „Симон Визентал“ тражио је од куће „Кристиз“ да откаже аукцију.

Хортенсове милијарде којима је колекција сакупљена били у великој мери профит од нацистичке 'аријанизације' јеврејских фирми“, наводи се у писму центра.

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије