Читај ми!

Највреднија приватна колекција накита на свету изложена у Лондону

Највреднија светска приватна колекција накита биће изложена у Лондону пре него што се нађе на добротворној аукцији у Женеви за коју се очекује да ће достићи рекордни износ од 150 милиона долара.

Највреднија приватна колекција накита на свету изложена у Лондону Највреднија приватна колекција накита на свету изложена у Лондону

Више од 700 комада накита које је сакупила покојна аустријска милијардерка, колекционарка Хајди Хортен, налази се на светској турнеји. Колекција ће бити изложена у Њујорку, Сингапуру, Тајпеју и Лондону уочи „Кристијеве“ аукције у Женеви која ће се одржати следећег месеца.

У колекцији се налази и „Картије“ прстен од белог злата са рубином Санрајс, највреднијим драгим каменом, који је Хајди Хортен купила на аукцији пре осам година за 30,4 милиона долара. Швајцарски гемолошки Институт описује ретки рубин боје „голубије крви“ од 25,59 карата из Мјанмара као „јединствено благо природе“ за који се очекује да ће бити продат за 15 до 20 милиона долара.

На аукцији ће се наћи и Briolette of India, безбојни дијамант од 90,38 карата који је исекао драгуљар Хари Винстон и огрлица од природног бисера од три нити са копчом од ружичастог једанаестокаратног дијаманта за коју се процењује да ће бити продата за седам до 10 милиона долара.

Очекује се да ће колекција укупно донети више од 150 милиона долара што је чини највреднијим комплетом драгуља продатим на аукцији – и надмашиће 116 милиона долара за која је Елизабет Тејлор 2011. продала своју колекцију, као и колекцију накита катарске владарске породице Ал Тани која је 2019. продата за 109 милиона долара.

Рахул Кадаки, међународни директор за накит у аукцијској кући „Кристи“, описује Хортенино благо као „животну колекцију“.

„Од 'Булгарија' до 'Ван Клефа & Арпелса', од малих комада који имају сентименталну вредност до Брулета Индије, ово је сан сваког колекционара“, додао је Кадаки.

Хајди Хортен, која је наследила 3,3 милијарде долара када је њен супруг, магнат робних кућа Хелмут Хортен, умро 1987. године, умрла је у јуну 2022. без директних наследника.

Дуго се полемисало око извора њиховог породичног богатства, укључујући и наводе да је Хелмут Хортен стекао имовину од Јевреја којима су нацисти конфисковали имовину.

Збирка накита коју су проучили историчари са Универзитета у Вирцбургу открила је да је Хортен „имао користи од економских околности које је произвела нацистичка држава. Међутим, није предузимао активне кораке и вршио притисак на јеврејске породице које су продавале накит“.

Сав приход од продаје Кристи ће уплатити на рачун Фондације Хајди Хортен, коју је она основала 2020. године са намером да се из ње финансира музеј Хајди Хортен колекција у Бечу, као и з финансирање медицинских истраживања.

Хортенова је умрла само неколико дана након отварања Музеја у коме су изложени радови међу којима су дела Френсиса Бекона, Густава Климта, Демијена Херста, Егона Шилеа и Пабла Пикаса.

Као страствена клизачица у младости, Хортен је до краја живота била љубитељ хокеја на леду и подржавала је аустријски тим EC-KAC коме је наводно донирала три милиона евра годишње. Тим је свој нови стадион назвао по њој.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара