Уметност, а не порнографија: Музеј у Фиренци позива родитеље са Флориде да виде Давида

Директор "Gallerie dell’Accademia" упутио је позив родитељима са Флориде да посете Фиренцу, након инцидента у вези са Микеланђеловим Давидом, а због чега је директорка једне школе морала да поднесе оставку.

Музеј у Фиренци у којем се налази Микеланђелов Давид позвао је у посету одбор једне хришћанске школе на Флориди, након што је директор школе био приморан да поднесе оставку због притужби родитеља да је ученицима показана слика голе скулптуре у разреду.

Хоуп Караскиља је прошле недеље дала оставку на место директора школе Талахаси. Одлазак је уследио након што су се три родитеља пожалила на лекцију о Давиду, а један родитељ је тврдио да је ремек-дело из 16. века порнографско.

Током викенда, Сесилија Холберг, директорка галерије у којој се налази скулптура Давида, позвала је школски одбор, родитеље и ученике да погледају „чистоћу" статуе, пренео је Асошиејтед прес, након што је изразила изненађење целим случајем.

„Мишљење да би Давид могао бити нешто порнографско значи да неко заиста не разуме садржај Библије, западну културу, ренесансну уметност“, рекла је Холбергова.

Караскиља каже да се родитељима у школи обично шаљу поруке у којима се тражи савет о будућим лекцијама и предавањима, или пре него што се ученицима покажу одређена уметничка дела.

„Серија погрешних комуникација“ довела је до тога да је групи ученика шестог разреда приказана слика Давида без изричитог пристанка родитеља, рекла је Караскила.

Барни Бишоп, председник школског одбора, рекао је новинарима да фотографија статуе није била једини фактор који је повезан са одласком директорке са те функције, али је одбио да прецизира о чему је реч.

Дарио Нардела, градоначелник Фиренце, написао на Твитеру да је „мешање уметности са порнографијом смешно" и рекао да планира да позове Караскилу у Италију, „да јој ода признање у име града".

У интервјуу за АП, Караскила је у недељу рекла да је „веома почаствована“ позивом да посети Италију и да би могла да je прихвати.

„Била сам раније у Фиренци и видела сам Давида изблиза и лично, али бих волела да опет одем и будем гост градоначелника“, изјавила је некадашња директорка школе на Флориди.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво