Као и уметност, глупост је вечна – родитељи саблажњени „порнографијом“, ученицима показиван Микеланђелов Давид

Микеланђелов „Давид“ довео је до жучне дебате у једној приватној средњој школи у Талахасију на Флориди, због које је директорка, под оптужбама да је деци показиван порнографски материјал, морала да поднесе оставку.

Линија између уметности и порнографије валидна је тема која понекад изискује озбиљну расправу. Овај пут то није био случај. Овај пут је у питању само људска глупост.

Ученицима средње школе на Флориди показиване су фотографије ренесансног ремек-дела – Микеланђеловог Давида, а то је довело до оптужби да је деци показиван порнографски материјал.

„Класична школа Талахасија“, приватна институција која се фокусира на „развијање ума младих људи кроз богат садржај класичног образовања у уметности и науци, уз поштовање моралних принципа и грађанске врлине“, издала је ултиматум директорки да преда оставку или буде отпуштена након жалби троје родитеља, пише лист Талахаси демократ.

Једно од најпрепознатљивијих уметничких дела приказује библијског јунака Давида, како наг држи праћку пред окршај са Голијатом. Статуа је дело великог италијанског уметника Микеланђела Буонаротија и изложена је у Фиренци, а годишње је посете милиони људи.

Због незадовољства родитеља, одбор школе на Флориди приморао је директорку Хоуп Караскиљу да поднесе оставку, а председавајући Одбора Барни Бишоп потврдио је информацију, али одбио да образложи одлуку на савет адвоката школе.

Према писању Хафингтон поста, проблем је делимично настао и због тога што није поштован новоустановљени протокол да се родитељи две недеље унапред обавесте када је у плану да се њиховој деци показује „потенцијално контроверзан“ материјал.

Бишоп је рекао да је скулптура била само један од проблема. Такође је истакао да се он бори да се родитељима да још већа контрола над образовним материјалом, напомињући да су „права родитеља јача од свега“.

Родитељи су се, како је навео, жалили на либералну „woke” индоктринацију која се дешавала у школи.

понедељак, 29. мај 2023.
19° C

Коментари

Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
PTc
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Operacija kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.