Читај ми!

Бели слез, боквица, росуља чувају дисајне путеве и умирују кашаљ

Кашаљ, бронхитис, упални процеси дисајних органа, астма, само су нека од стања у којима биљке могу бити од помоћи. Које су то биљке и како се употребљавају, откривамо у нашој редовној рубрици уторком Тајна биља.

Биљке које традиционална медицина користи за лечење дисајних органа могу се поделити у неколико група.

„Биљке које делују на наше дисајне органе делују тако што ублажавају кашаљ који се често повезује са великим бројем дисајних обољења. Биљке које смирују тај суви кашаљ у себи садрже слуз. Једна од њих је бели слаз", рекао је Момчило Антонијевић, народни травар и новинар.

Истиче да су у тој групи и црни слез, ланено семе... Те биљке користимо када желимо да смиримо суви надражајни кашаљ.

„Биљке које садрже етерична уља су друга група биљака које делују на респираторни тракт и међу њима су мајчина душица, тимијан, милодух, коморач, анис. То су биљке које дезинфикују наше дисајне органе, смањују упалне процесе и подстичу искашљавање. Ту су и бршљан и јагорчевина", рекао је травар.

Напомиње да се за искашљавање користи и исландски лишај, који садржи горке и антисептичне материје. Подбел је, такође, корисна биљка. Најбољи је против бронхитиса и астме. Опрезно са њим јер има супстанце које могу да оштете јетру.

„Боквица је шумски фластер, ставља се на ране, претходно је потребно опрати је. Препоручује се код респираторних инфекција. Комбинује се са листом црне боквице", рекао је Момчило Антонијевић, народни травар и новинар.  

субота, 10. јун 2023.
24° C

Коментари

A ko je
Мистерија решена: Старија је кокошка!
A ko je
Мистерија решена: Старија је кокошка!
Pitanje :
У Темерину отворено највеће товилиште кечига у Србији
Dr Protic
Сутра се широм Србије обележава Међународни дан џеза
Savet koji moze da pomogne
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут