Читај ми!

Сифилис и мушкарци – 10 пута више заражених међу јачим полом

У последњих 10 година забележен је тренд раста полно преносивих болести у свету, Европи, па и у Србији. То потврђује и број оболелих од сифилиса. Др Данијела Симић из Института „Батут“ говорила је за РТС о начинима превенције, лечењу и значају тестирања у случају ризичних сексуалних односа.

Према подацима Института „Батут“, у Србији је у 2021. години регистрован највећи број заражених сифилисом у последњих 10 година – 238 особа, 2019. и 2018. године исто је било више од 200 случајева, у односу на 2012. годину када их је регистровано 93.

„Чињеница је да је узрочник бактерија Treponema pallidum у циркулацији у нашој земљи, као и свим другим земљама. Та бактерија неће нестати. Уколико постоји ризична сексуална пракса која подразумева већи број партнера, незаштићене сексуалне односе, док постоје услови можемо очекивати да ћемо имати мање или веће бројеве“, указала је докторка Данијела Симић из Института „Батут“.

Треба искористити ситуацију, истиче др Симић, и подићи ниво знања грађана о важности тестирања и лечења.

Према досадашњим подацима нема индиција да ће број заражених у 2022. години бити већи у односу на 2021. годину.

Сифилис је излечива болест

Од када се бележе случајеви сифилиса у нашој земљи, међу зараженима је више мушкараца.

„Тај тренд је у последњих неколико година још већи. У 2021. години смо имали 11 пута више мушкараца, што значи од 238 регистрованих, 218 су били мушкарци. Стално имамо 10 до 25 жена“, прецизирала је др Симић.

Према њеним речима, у питању су млађи људи од 20 до 49 година. У 2021. години 85 одсто случајева било је управо у том старосном добу.

Сифилис је болест која се може излечити. Преноси се преноси искључиво директним сексуалним контактом. Уколико се не дијагностикује и не лечи, из примарног стадијума, који траје од три до шест недеља, прећи ће у секундарни стадијум.

„У секундарном стадијуму ће особа имати неке симптоме и то би требало да је одведе код лекара – имаће оспе по телу, длановима, табанима, које не сврбе, затим оток лимфних жлезда, повишену температуру, слабост, губитак косе, ранице у устима. У сваком стадијуму сифилис се може лечити“, објаснила је др Симић.

Од сифилиса се може заштитити употребом кондома при сваком сексуалном односу.
Особе које су у ризичном сексуалном односу осим сифилиса ризикују да добију и ХИВ инфекцију. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво