Читај ми!

Загађен ваздух штетан колико и пушење и повећава смртност од ковида 19

Живот на подручју са загађеним ваздухом повећава шансу од умирања од ковида 19, утврдило је ново истраживање стручњака са Харварда.

Дуготрајно излагање штетним честицама из ваздуха слаби плућа, а ковид 19 их напада, па здравствени стручњаци већ неко време покушавају да утврде везу између загађености ваздуха и новог соја коронавируса.

Франческа Доминичи са Универзитета Харвард и њене колеге су открили да сваки додатни микрограм сићушних честица ПМ2,5 по кубном метру ваздуха на дужи рок повећава смртност од ковида за 11 одсто.

Тиме је загађење ваздуха сврстано са најозбиљнијим факторима ризика, попут пушења.

„Ово је прва студија која је дала поуздане доказе да живот у земљи или подручју са високим нивоима штетних честица у ваздуху повећава стопу смртности од ковида 19“, истиче професорка Доминичи.

Њен тим анализирао је податке ваздуха из 3.089 округа у САД, упоредио нивое загађења од 2000. до 2016. године, а затим у једначину убацио инфекцију ковидом 19.

Штета од загађеног ваздуха непоправљива

Још важније, веза између загађености ваздуха и виших стопа смртности била је јасна чак и када су резултати прилагођени да се искључи 20 других могућих фактора, укључујући пушење, телесну масу, имућност, старост, расну припадност...

Међутим, професорка Доминичи каже да је једно од ограничење анализе то што су подаци о смртности, загађењу и другим потенцијалним разлозима на територијалном, а не индивидуалном нивоу, што смањује прецизност студије.

Она објашњава да је, ипак, ово најбољи начин да се израчуна веза док се не прикупе подаци на индивидуалном нивоу, на чему се већ сада ради, али који ће стручњацима бити на располагању за око годину дана.

Професорка Доминичи такође истиче да не постоје начини да се смањи штета коју дуготрајно излагање загађеном ваздуху прави на плућима, али да се зато може обратити пажња да се пацијенти из загађених подручја први хоспитализују.

Осим тога, она објашњава да је ово још један разлог да се под хитно почне да се ради на поправљању квалитета ваздуха.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво