Читај ми!

Најновији покушај достизања Месеца, амерички лендер се приближава Земљином сателиту

Свемирски брод који треба да покуша да слети на Месец, полетео је, са даном закашњења из техничких разлога, из свемирског центра Кенеди на Флориди. То је други такав приватни покушај ове године након што је први завршио неуспехом.

Из комапније "Intuitive Machines" из Хјустона, која води мисију IM-1, надају се да ће постати први невладин ентитет који ће остварити „благи“ додир са Месецом, и да ће успети у спуштању првог америчког робота на површину сателита. Лендер "Nova-C" шестоугаоног облика по имену „Одисеј“ био je на врху ракете „Спејс екс Фалкон 9".

Свемирска агенција Наса потврдила је да је лендер успешно полетео. „Потврђено: Лендер `Nova-C` се одвојио и наставља своје путовање на Месец“, написано је на налогу Насе на мрежи Икс.

Лендер има нови тип мотора са системом за супер-хлађење, на течни метан и кисеоник који му даје могућност да брзо стигне до одредишта, избегавајући продужено излагање области високог зрачења која окружује Земљу познатом као Ван Аленов појас.

Трент Мартин из "Intuitive Machine" рекао је да је „ово прилика да се Сједињене Државе врате на Месец први пут од 1972. године, што је подвиг инжењеринга и глади за истраживањем“.

Очекује се да летелица стигне до места слетања Malapert А 22. фебруара, до кратера удаљеног око 300 километара од јужног пола Месеца.

Из Насе се надају да ће се на крају остварити дугорочно присуство на Земљином сателиту, где ће се сакупљати лед за воду за пиће и где ће бити станица за ракетно гориво у оквиру програма „Артемис".

„Артемис 2“ мисија померена је са новембра 2024. на септембар 2025. године, док је мисија „Артемис 3“, која је требало да спусти људе на Месец први пут после 1972. године, одложена за септембар 2026. године.

Наса је иначе финансијски подржала компанију "Intuitive Machine" са 118 милиона долара за развој хардвера који ће помагати у томе да се боље разумеју и умање ризици за астронауте, за које се очекује да ће слетети после 2026. године.

На летелици је и доста разноврсног терета, укључујући дигиталну архиву људског знања и 125 мини-скулптура Месеца уметника Џефа Кунса.

"IM-1" је друга мисија у оквиру Насине иницијативе под називом "Commercial Lunar Paiload Services" (CLPS), коју је свемирска агенција реализовала како би делегирала услуге превоза терета приватном сектору, и да би се постигле уштеде и стимулисала шира лунарна економија.

Изазови „подмуклог" терена

Први из приватног сектора, компанија "Astrobotic" из Питсбурга, лансирала је летелицу у јануару, али је „Перегрин“ због цурења горива враћен на Земљу, односно изгорео је током кретања кроз атмосферу.

Такозвано меко слетање робота на Месец је изазовно и захтевно јер мора да се креће по неприступачном, „подмуклом“ терену, уз комуникацију која има кашњење од неколико секунди.

Осим неуспелог покушаја "Astrobotic-a", две друге приватне иницијативе су се приближиле испуњењу задатка: „Берешит", којим управља израелска непрофитна организација, слетео је 2019. године, а је јапанска компанија „Ајспејс" такође је имала „тврдо слетање” прошле године.

У дугом одсуству Сједињених Држава у смислу мисија ка Месецу, Кина је слетела три пута од 2013, обарајући и рекорде, Индија 2023, а Јапан је био последњи, прошлог месеца – иако се његов робот борио да остане активан пошто је незгодно слетање пореметило његове соларне панеле.

"Intuitive Machines" има два додатна лансирања заказана за ову годину, док друга тексашка компанија, "Firefly Aerospace", такође има једно. "Astrobotic" ће добити још једну прилику крајем 2024. године, носећи Насин ровер до јужног пола Месеца.

Наса све више купује услуге, а не хардвер од комерцијалних партнера, за разлику од времена Хладног рата када је имала скоро неограничен буџет и диктирала уговоре до последњег детаља.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво