Јапанска сонда успешно слетела на Месец, али наглавачке

Јапанска сонда СЛИМ, најновија у низу летелица које су постигле меко приземљење на Месец, јесте остварила најпрецизније слетање на површину тог небеског тела до сада, али се испоставило да је слетела наглавачке.

Први снимци јапанске сонде „Слим“ (Smart Lander for Investigating Moon) показују да је ротирана за 90 степени у односу на то како је требало да се спусти. Ово донекле објашњава потешкоће које је имао у производњи електричне енергије потребне за рад после слетања.

Слику је снимио мали робот величине бејзбол лопте по имену Сора-кју (Sora-Q) који је избачен из „Слима“ неколико тренутака пре атерирања 19. јануара..

„Проблеми у главном мотору утицали су на положај летелице при слетању“, саопштила је Јапанска агенција за истраживање свемира (JAXA). Изгледа да је један од два велика потисника на „Слиму“ престао да ради током спуштања.

Како би слику пренео до Земље, Сора-кју је прво морао да је пренесе до другог лутајућег робота, Лунарном извиђачком возилу 1 или Лев-1. Ово возило има радио-опрему која може да контактира с контролом мисије независно од „Слима“.

Сам лендер је престао да ради три сата након спуштања јер није могао да покрене своје соларне ћелије. Пошто се батерија брзо празнила, званичници Јапанске агенције су донели одлуку да „Слим“ ставе у режим хибернације.

Њихова претпоставка – коју изгледа поткрепљује слика Сора-кјуа – јесте да је летелица окренута тако да до њених соларних ћелија не допиру сунчеви зраци.

Међутим, надају се да када се угао осветљења на месту слетања промени, да ће се сонда „пробудити“.

Пре пребацивања у режим хибернације, контролори су успели да повуку низ слика површине око места слетања које је направила инфрацрвена камера, који показују да је летелица на падини, окружена ситним камењем.

„Слимова“ локација за слетање је на ивици екваторијалног кратера познатог као Шиоли.

Слетање које је обављено у суботу у 0.20 по јапанском стандардном времену, уврстило је Јапанску агенцију за проучавање свемира тек петом националном свемирском агенцијом која је успела да спусти сонду на Месец – после САД, Совјетског Савеза, Кине и Индије.

Статистички, показало се да је веома тешко меко спуштање на површину Месеца. Успешно је слетало мање од половине летелица.

JAXA sе уздала у своју нову технологију прецизне навигације. Уграђени рачунар лендера користио је брзу обраду слике и мапирање кратера да би избегао опасности приликом слетања.

Инжењери су желели да се приближе 100 метара од циљане локације, што им је и успело.

„Анализа података добијених пре искључивања струје потврдила је да је ‘Слим’ стигао до површине Месеца отприлике 55 метара источно од првобитне циљне локације за слетање“, саопштено је из Агенције, додајући да је компјутер на сонди у последњим тренуцима спуштања померио летелицу у страну како би избегао препреке.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара