Читај ми!

Индијски ровер већ изашао на површину Месеца и послао прве фотографије

Индијска мисија Чандрајан 3 обавила је још један успешан задатак – ровер је успешно напустио летелицу и истраживао околину само неколико сати након што је Индија постала четврта земља на свету да оствари „меко слетање“ на Месецу.

Исписавши историју успешним спуштањем на неистражени Месечев јужни пол, индијска мисија Чандрајан 3 је на површину Земљиног сателита донела ровер, који је већ почео да истражује околину.

Назван Прагјан, што значи „мудрост“ на санскриту, ровер са шест точкова тежак 27 килограма изашао је из летелице четири сата након слетања и већ је послао прве фотографије.

Мисија је осмишљена да функционише 14 дана током којих ће обавити низ експеримената.

Ровер је дизајниран да се креће брзином од једног центиметра у секунди, а опремљен је инструментима који проучавају састав Месечевог тла и атмосфере.

Рендгенски спектрометар алфа честица анализираће састав тла, посебно присуство магнезијума и алуминијума у тлу око места спуштања.

Точкови ровера ће у тлу такође оставити отиске жига Индијске агенције за истраживање свемира и националног обележја Индије. Пошто на Месецу нема ветра, очекује се да ће отисци остати заувек на површини Земљиног сателита.

Уколико ровер успе да пронађе лед на површини Месеца, то би могло да подгреје наде за успостављање дуготрајног присуства људи, али и екстракцију горива и кисеоника.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара