Читај ми!

Наса учествовала у градњи подморнице „Титан“, 46 људи посетило олупину „Титаника“ претходне две године

Подморница „Титан“, која је имплодирала док се спуштала до олупине „Титаника“, делом је грађена у Насином свемирском центру „Маршал“ у Хантсвилу.

Тимови за спасавање и претрагу лоцирали су остатке подморнице, након што је изгубила контакт са површином у недељу. Свих петоро чланова посаде сматра се да је преминуло и имплозији подморнице „Титан“, која је развијена у оквиру споразума компаније "OceanGate" и Насе.

Прослављени редитељ Џејмс Камерон и искусни морепловац који се 33 пута до сада спустио до „Титаника“ изразио је данас свој скептицизам о издржљивости и коришћењу угљеничних влакана у градњи подморница.

У саопштењу из 2020. године у ком је објављено партнерство склопљено по Закону о истраживању свемира из 1958. године, који омогућава Наси да стимулише комерцијалну производњу која би могла допринесе агенцији у будућим мисијама, „Титан“ је делом грађен у Насином свемирском центру „Маршал“.

„Наса је посвећена развоју најмодернијих композитних материјала, које ће не само поспешити наше циљеве за истраживање свемира, већ и унапредити материјале и производњу америчке индустрије“, навео је Џон Викерс, главни технолог за производњу напредне технологије у Наси.

Наводи се да је „споразум са 'OceanGate' сјајан пример како Наса сарађује са компанијама како би донела свемирску технологију назад на Земљу“.

Градња подморнице од угљеничних влакана и титанијума такође је помогло Насиним инжењерима да прикупе још података о развоју будућих возила која могу да издрже велики притисак.

„Титан“ је прављен од угљеничних влакана за аеронаутичку и свемирску индустрију, чиме му је смањена тежина на тек део онога колико теже сличне подморнице.

Према наводима компаније "OceanGate", 6,7 метара дугачка подморница тежи 10.432 килограма и способна је да иде на дубину од 6.000 метара.

Најмање 46 људи се у „Титану“ спустило на дно и посетило олупину „Титаника“ 2021. и 2022. године.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара