Нови Хуавеј „мејт 30“ излази на тржиште без „Гуглових“ апликација

Паметни телефон „хуавеj мејт 30“ који ће се појавити на тржишту крајем седмице, неће имати „Гуглове“ апликације „Јутјуб“, „Гугл мапс“, „Џимејл“, али у кинеској компанији тврде да ће бити начина да се до њих доспе.

„Гугл“ је прошлог месеца потврдио да ће други највећи светски произвођач паметних телефона представити нови телефон без пакета њихових апликација, као резултат америчке забране трговања, која спречава сарадњу са компанијом „Хуавеј“. 

Забрана сарадње са кинеском фирмом уследила је пошто су америчке владине агенције изразиле забринутости да би њене уређаје кинеска држава могла користити за шпијунирање, преноси Индепендент.

Недостатак „Гуглових“ апликација такође значи да „мејт 30“ (Mate 30) неће имати „Гугл плеј“ продавницу.

Извршни директор „Хуавеја“ Ричард Ју, рекао је новинарима у Берлину, да постоји решење које ће власницима телефона олакшати приступ свим апликацијама за Андроид уређаје.

Један од примера за премошћавање проблема је кинеска апликација Мејзу (Meizu) софтвера, која корисницима нуди корисницима могућност преузимања „Гуглових“ апликација и услуга.

Иначе, већина „Гуглових“ услуга је у Кини блокирана због строге интернет цензуре, што значи да „Хуавеј“ може користити другу, ривалску верзију у матичној држави.

„Хуавеј“ се у прошлости увелико ослањао на америчке софтвер компаније, када је реч о уређајима који се продају на америчком и европском тржишту.

„Мејт 30“ ће бити представљен 19. септембра у Минхену, а спекулише се да ће нови телефон имати неколико камера и да ће подржавати 5Г конекцију.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво