У Србији 75 одсто ученика рачунаре користи за играње, а не за учење

У Србији три четвртине ученика не користе рачунаре за учење већ за играње, рекла је данас помоћница министра просвете, науке и технолошког развоја Снежана Марковић.

У Србији 75 одсто ученика рачунаре користи за играње, а не за учење У Србији 75 одсто ученика рачунаре користи за играње, а не за учење

Марковићева је на округлом столу о стању у информационо-комуникационим технологијама истакла да Национални просветни савет припрема услове да се инфоматика као предмет уведе у основне школе.

„Информатика није уведена у основне школе прошле године, јер школе нису биле опремљене. Надамо се да ће од септембра ове године то бити нови предмет, јер су многе компаније понудиле половне рачунаре на поклон, а локалне самоуправе су прихватиле обавезу њиховог одржавања“, рекла је помоћница министра.

Обука наставника би се, додала је Марковићева, обављала преко платформи за едукацију на даљину.

По речима Милана Добријевића из Министарства трговине, туризма и телекомуникација, почело је умрежавање школа, а други приоритет тог министарства ће бити обезбеђење квалитетнијих веза и увођење широкопојасног интернета.

Све гимназије у Србији ће, како је рекао, ускоро имати оптичке кабловске везе, а о побољшању интернета ће бринути оператери, јер држава нема новца за директно улагање.

Додао је да очекује да ће за годину и по увести бити уведено електронско пословање и да за многе услуге грађани и привредници више неће морати да одлазе у надлежну институцију.

По речима Стефана Баџе из Министарства за државну управу и локалну самоуправу, Србији недостаје 10.000 стручњака информатичких технологија.

Због тога је, како је рекао, послат захтев компанијама да се изјасне какви су им стручњаци потребни, да би министарство људе, кроз неформалну обуку, припремило за те потребе.

План Министарства је да годишње обучи 1.000 стручњака, а у првом кварталу ове године треба да почне обука првих 100, који ће после теста бити одабрани за курс за рад у ИТ индустрији.

У првом кварталу 2017. треба да започне пилот-пројекат, у оквиру којега би требало да буде обучено 100 полазника. Циљ програма је запошљавање полазника у ИТ-ју. Сваки полазник који прође селекциони тест и уђе у 100 најбоље рангираних добија ваучер који издаје Министарство државне управе и локалне самоуправе, са којим уписује жељени курс.

Eвропи недостаје пола милиона ИТ инжењера, одлив неминован

Да би Србија била на добром путу дигиталне трансформације и прикључења ЕУ, према оцени Милована Матијевића из компаније "Минеко компјутерс", потребно је да се у ту индустрију годишње улагање са 400 милиона евра подигне на милијарду, односно са 60 евра по глави становника на 150 евра.

„Уз повећане инвестиције, неопходно је у кратком року обезбедити још 10.000 стручњака“, рекао је Maтијевић.

И Европи, према његовим речима, недостаје у овом тренутку пола милиона ИТ инжењера, па ће се из Србије „одвијати прикриврени одлив мозгова из ИТ сектора“. „Наредних година информатичке фирме ће 'отимати' стручњаке из програмерских фирми које су орјентисане на извоз, али немају већих шанси.“

Додао је и да Србија извози паметну радну снагу, а увози скупе програме.

„Србија је на технолошкој мапи Европе, заједно са бившим републикама Румунијом, Бугарском и Албанијом на самом почетку координатног система, што значи да је технолошки веома заостала“, рекао је Матијевић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара