Највећи разарач на свету ускоро у америчкој морнарици

„Зумвалт“ је осмишљен да буде 50 пута тежи за откривање на радару, има електрични погон и топове који могу да погоде мету 150 километара далеко.

После више година тестирања и ригорозних провера опреме, америчка морнарица спремна је да преузме власништво над „Зумвалтом“, највећим и технолошки најнапреднијим разарачем на свету.

Опрема морнара и личне ствари, залихе и резервни делови се укрцавају на брод, уочи доласка посаде која ће га преузети, рекао је капетан Џејмс Кирк.

„Зумвалт“, 186 метара дугачак, први је ратни брод нове класе који је „Bath Iron Works" направио још од када је „Arleigh Burke" поринут 1989. године. Бродоградилиште ће разарач предати следеће недеље.

„Превазишли смо велики број препрека. Мислим да смо сви овде веома поносни на посао који смо урадили“, рекао је Џон Личфилд, један од мајстора који је радио на пројекту.

Брод има посебан облик и материјал од ког је направљен, што га чини 50 пута тежим да се уочи на радару. Покрећу га две турбине сличне онима на „боингу 777“.

Нови топови дизајнирани су да гађају мете на више од 150 километара удаљености, а изузетна аутоматизација процеса омогућава да велики брод функционише са релативно малом посадом.

Коначни трошкови у развоју „Зумвалта“ износе 4,4 милијарде долара, при чему треба узети у обзир да припада потпуно новој класи разарача и да је у њему имплементирана најновија технологија.

Оригинални концепт појавио се пре 15 година, али је више пута мењан. Коначни дизајн тражио је разарач који ће бити тешко спазити на радару са напредним наоружањем које може да испаљује пројектиле на велику удаљеност са изузетном прецизношћу.

Ипак, растућа цена развојног програма приморала је америчку морнарицу да са почетних 32 брода сведе програм на само три.

„'Зумвалт' је био невероватан изазов направити због свих нових технологија које се у њему налазе, али су поморски тестови и вежбе показали да је то брод без премца у својој категорији са јединственим способностима“, сматра Лорен Томпсон, војна аналитичарка са Института Лексингтон.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије