Читај ми!

Нектар богова са поднебља Албаније – у вину је истина

Лоза, чокот, грозд, вино, било да је бело, розе или црвено, хиљадама година инспирација је уметника, утеха боема, тема сликара, писаца и филозофа. Осам хиљада година дуга историја божанског нектара, за који се тачно не зна како је нашао пут до људских срца и чаша, опевана је у песмама, овековечена на сликарским платнима и вајарским делима.

Маслине и вино

Писала сам о томе да пејзажем Албаније доминирају стабла маслине којих у земљи има око 10 милиона. Исто тако пределе те земље, која има доста сунчаних дана током године, прекрива 35.000 винограда у којима се поред аутохтоних, узгајају различите сорте грожђа. И када би ме неко питао да Албанију опишем у две речи, то би биле именице „маслине“ и „вино“.

Привредни и туристички потенцијал

Запажен наступ албанских винара на истакнутом међународном сајму вина „Винска визија“, одржаном у Београду у оквиру иницијативе Отворени Балкан, био је повод да посетим једну од 32 лиценциране винарије у Албанији – Кантину Дука. Виноград окружен шумом простире се на пет хектара, 200 метара изнад мора и плаже Св. Петра, код монденског летовалишта Ђири и Љаљзит, које су од ове године почели да откривају српски туристи.

У винограду недалеко од Тиране сачекао ме је менаџер Елват Доми, који се одмах похвалио да у посети винарији тренутно има госта из Србије. Винарија иначе организује туре, тј обилазак винограда, маслињака и језера Топана, који се налазе на њиховом имању где могу да уживају у вожњи језером, пецању и разним спортовима на води.

На Винској визији за винарију Дука – сребро, бронза

Прича ми да у винограду гаје три сорте црвеног грожђа Cabernet Sauvignon, Merlot, Tempranillo, као и аутохтону сорту белог шеши и бард (Sheshi и Bardh). Од гриожђа праве и чувену албанску ракију „раки руши“. Каже да брига о вину почиње од винове лозе и земљишта које припремају искључиво додавањем органског ђубрива, нега се наставља даље заштитом винове лозе и гроздова строго контролисаним препаратима и додаје да се виноград залива водом која је одличног квалитета. Посебано ми је нагласио да је за виноград важно да се налази далеко од загађења.

„За производњу квалитетног вина читав посао почиње од винограда. Ако имате добро и здраво грожђе, произвешћете одлично вино. Ишем се налази близу мора, овде имамо и језеро, добру надморску висину и скоро 300 сунчаних дана. Климатски услови се мењају из године у годину и у зависности од климатских услова је и квалитет грожђа. Углавном, ми смо оријентисани само на производњу квалитетног вина, што значи да се комплетна количина грожђа коју производимо селекционира само за производњу врхунског вина. Док други део вина, у годинама када грожђе није високог квалитета, иде у ракију.“

Размена искуства

И баш како ми је Елват раније рекао у башти ресторана у винарији Дука, затекла сам Немању Бараћа, научног сарадника из Иновационог центра Технолошко-металуршког факултета у Београду, који је са енологом винарије Ванг Ли размењивао искуства о технологији производње вина и аутохтоним сортама грожђа које се узгајају на Балкану. Ли је агроном и енолог, пореклом из Кине, школовала се у Француској где и данас ради, а у винарију Дука дошла је ради контролисања квалитета овогодишњег рода винове лозе.

У винарији Дука годишње се у просеку произведе око 50.000 флаша вина врхунског квалитета, али и око 500 литара хладно цеђеног малсиновог уља које се не продаје већ се користи за потребе ресторана који се налази у склопу винарије. И све што у винарији произведу, користе и служе у том ресторану.

Албанија добија средства кроз ИПАРД III програм до 2027.

Производња вина у Албанији представља велики потенцијал, пише у финалном извештају о „Сектору вина“ који је урадио „ГИЗ Албанија“ за потребе албанске владе ради добијања новца из фондова ЕУ за пољопривреду, рурални развој и рибарство. Та средства износе 146 милиона евра за повећање обима и квалитета пољопривредних производа. У области виноградарства, Албанија запошљава око 70.000 радника.

Према извештају из 2021. године, у земљи се произведе 26.000 хектолитара вина на 12.100 хектара винограда. Очекује се да ће многе винарије аплицирати са својим пројектима како би повећале производњу сока од грожђа.

Много је овако лепих места и винарија широм Албаније, мени је посебно драга винарија Kallmeti, која се налази у близини древног града Љежа у коме је смештен маузолеј Скендербега. Kallmeti носи име по истоименој, аутохтоној сорти грожђа и села у коме се узгаја. Праве само врхунска вина. Мој фаворит је Kallmeti Prestigj.

И да овај путопис завршим једним од многих цитата посвећених вину. Не знам аутора, али ми лепо звучи:

„Сок Богова, људима не даје ништа ново, већ само покреће оно што је у човеку успавано.“

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара