Читај ми!

Мон Сен Мишел – цитадела стара хиљаду година која се уздиже из Атлантског океана

Пре тачно хиљаду година, у јуну месецу, почела је изградња величанствене катедрале на острву на обали Француске која израња из узбурканих вода Атлантског океана, и која ће постати трајни симбол националне снаге.

Мон Сен Мишел – цитадела стара хиљаду година која се уздиже из Атлантског океана Мон Сен Мишел – цитадела стара хиљаду година која се уздиже из Атлантског океана

Средњовековна опатија на врху Мон Сен Мишел, каскада зидова и потпорних кула које се спуштају са високог централног торња, била је спектакуларна творевина која је играла кључну улогу у француској историји током векова.

Данас, када обележава миленијум од почетка изградње, то је једна од најпопуларнијих туристичких атракција у земљи поред Париза – понекад преплављена сопственом популарношћу до те мере да су надлежни апеловали на посетиоце да не долазе.

Опатија, која се налази на стеновитом острву у каналу Ламанш, на ушћу реке Кеснон, око километар удаљено од обале Нормандије, западно од Париза, привлачила је легије ходочасника током векова. Данас привлачи 1,3 милиона туриста сваке године.

„У распону од 1.000 година, његова силуета је постала симбол француског универзализма“, написао је француски председник Емануел Макрон на Твитеру 5. јуна након званичне посете острву. „Његова опатија, симбол је онога што јесмо: народ градитеља.“

Да би прославили рођендан опатије, острво ће 23. јуна бити домаћин концерата, конференција и светлосног спектакла под називом „Миленијумски солстициј“. Посетиоци ће такође моћи да уживају у изложби о историји опатије и архитектури, до новембра 2023. године.

Сведок историје

Издижући се из залива окруженог обалама Нормандије и Бретање, опкољена живим песком, готичка опатија Мон Сен Мишел надвисује се над селом и дебелим зидинама тврђаве.

Када плима наступи, Мон израња из воде попут француске Атлантиде, архитектонског чуда постављеног у прелепом природном пејзажу. Оство је део Унескове светске баштине од 1979. године.

„Брак људског генија и природе“, прокоментарисао је председник Макрон у говору поводом прославе миленијума постојања опатије.

Прозвана „чудом западног света“, историја насеобине сеже до 709. године када је на стени подигнуто светилиште у част Светог Арханђела Михаила. Постало је свето место које је наставило да се развија од 11. до 16. века.

Опатија је била сведок кључних тренутака француске историје, нарочито када је постала тврђава током Стогодишњег рата у 14. и 15. веку и преживела тридесетогодишњу опсаду Британаца.

Током Француске револуције крајем 18. века опатија је била претворена у затвор. До 1863. 14.000 затвореника провело је време у „Бастиљи на мору“, где су плиме и живи песак онемогућавали бекство затвореника. Породице затвореника замениле су ходочаснике који су некада шетали сеоским стазама.

Током бел епока пре Првог светског рата споменик је постепено постао светска туристичка атракција какву данас познајемо. Једна од његових популарних знаменитости је чувена гостионица „Мер Пулар“, названа по бриљантној куварици Анет Пулар, која угошћује посетиоце од 1888. године.

Године 1944., писац Ернест Хемингвеј, у то време ратни дописник, наводно је седео за столом у „Мер Пулар“ и описивао подвиг искрцавања савезника током Дана Де, једне од одлучујућих битака за ослобођење Француске и Европе, која се одиграла неколико километара од Мон Сен Мишела, у близини потпуно уништеног града Авранша.

Забринутост због великог броја туриста

Мон Сен Мишел је одувек био изузетно популаран и привлачио је милионе ходочасника током своје историје. „То је било највеће место ходочашћа на Западу, пре неколико векова, испред Сантјага де Компостеле“, наглашава Томас Велтер, генерални директор Националне јавне установе Мон Сен Мишел за Си-Ен-Ен.

Данас, око три милиона људи посети ово острво сваке године, а неки викенди су посећенији него иначе. Викенд на дан празника Вазнесења у мају опатија је била преплављена посетиоцима између 11 и 15 часова – број који узнемирени званичници обично очекују само на врхунцу лета.

„Продали смо 10.500 карата у опатији, што је рекорд“, наводи Велтер за Си-Ен-Ен. Укупно је на лицу места било око 33.000 људи, што није рекорд само по себи, али ипак много за Мон, који оволики број туриста обично очекује у августу, у време сезоне.

„Пре свега муче се сами посетиоци јер им је обилазак много неконфорнији“, додаје Велтер. „Још од пандемије, туристи имају мног мању толеранцију на гужву, јер су имали прилике да искусе уживање у обиласку локалитета када је било много мање посетилаца.“

Уз прославу миленијума, прве бројке за 2023. најављују да ће Мон Сен Мишел остати веома популарна туристичка атракција, што представља одређене проблеме за десетак становника, власнике продавница и природно окружење.

„Мислим да то није добра ствар за трговце, хотелијере и ресторане јер једноставно не могу да иду у корак са потражњом. Мон Сен Мишел заузима површину од један квадратни километар и има једну трговачку улица. Када се више од пет хиљада људи у једном тренутку нађе на улици, мислим да то није баш пријатно“, каже Велтер.

У настојању да се повећа одрживост, аутобуси који повезују локацију сада раде на биогориво, а не на дизел. У међувремену, посетиоци се позивају да истраже шире подручје залива током шпица од 11 до 15 часова, а да искористите бесплатан паркинг после 18.30.

„Могу да искористе, на пример, боравак у природи и туре бродом које смо организовали. Овде има фока, јегуља и атлантског лососа“, наглашава Велтер. „Оно што често заборављамо је да постоји највећа колонија делфина у Европи, тако да је то и шанса да на један нов начин откријемо Мон Сен Мишел.“

субота, 15. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије