Читај ми!

Индијски магнат угља гради највећу електрану чисте енергије на свету, пет пута већу од Париза

Највећа светска електрана, видљива из свемира, која ће производити довољно струје за напајање Швајцарске, гради се на деловима неплодне слане пустиње на ивици западне Индије. Биће то један од најважнијих извора чисте енергије на целој планети.

Индијски магнат угља гради највећу електрану чисте енергије на свету, пет пута већу од Париза Индијски магнат угља гради највећу електрану чисте енергије на свету, пет пута већу од Париза

Сагар Адани, извршни директор компаније „Адани грин енреџи лимитед“ (АГЕЛ), братанац Гаутама Аданија, другог по богатству човека у Азији, чије богатство од 100 милијарди долара потиче од „Адани групе“, највећег увозника угља у Индији и водеће рударске компаније фосилних горива, каже за Си-Ен-Ен, да више и не рачуна колика ће бити површина будуће електране на чисто гориво.

„Адани група“ је основана 1988. године, и чини је конгломерат компанија у областима од лука и термоелектрана до медија и цемента.

Њена јединица за чисту енергију АГЕЛ гради велику соларну и ветроелектрану у западној индијској држави Гуџарат чија ће изградња коштати око 20 милијарди долара. Биће то највећи парк за производњу енергије из обновљивих извора на свету када буде завршен за око пет година и требало би да произведе довољно чисте електричне енергије за напајање 16 милиона индијских домова.

Идеална локација

Успех Парка обновљиве енергије Кавда (Khavda Renewable Energy Park) је од кључног значаја за напоре Индије да смањи загађење и постигне своје климатске циљеве, док истовремено задовољава растуће енергетске потребе најмногољудније нације на свету и највеће економије која се најбрже развија. Угаљ и даље учествује са 70 одсто у производњи електричне енергије у Индији.

Смештен на само 20 километара од једне од најопаснијих светских граница која раздваја Индију и Пакистан, парк ће се простирати на више од 320 квадратних километара и бити највећа електрана на планети без обзира на извор енергије, кажу у АГЕЛ-у.

„Тако велики регион, регион који је тако празан – нема дивљих животиња, нема вегетације, нема насеља. Не постоји боља алтернатива да се то земљиште употреби“, наводи Адани.

Нови правац развоја компаније

Велики зелени планови групе нису нарушени упркос турбулентној години за њима када их је америчка инвестициона истраживачка фирма „Хинденбург рисрч“ оптужила да се деценијама баве преварама.

Индијски конгломерат рударства и медија осудио је овај извештај као „неоснован“ и „злонамеран“. Али то није успело да заустави запањујући слом на берзи који је, у једном тренутку, збрисао више од 100 милијарди долара вредности компанија на берзи. Лично богатство Гаутама Аданија је такође било погођено, пало је за више од 80 милијарди долара у месецу након објављивања извештаја.

Али тајкун се од тада опоравио и група сада улаже милијарде у сектор чисте енергије.

Планира да уложи 100 милијарди долара у енергетску транзицију током наредне деценије, при чему је 70 одсто инвестиција намењено чистој енергији.

Енергија за 1,4 милијарде људи

Заокрет ка чистој енергији „Адани групе“ долази у тренутку када је Индија себи поставила неке амбициозне климатске циљеве. Премијер Нарендра Моди обећао је да ће обновљиви извори, као што су соларна енергија и енергија ветра, испунити 50 одсто енергетских потреба Индије до краја ове деценије.

Моди је 2021. обећао да ће Индија постићи нето нулту емисију до 2070. године, што је још неколико деценија касније од развијених економија.

Влада је поставила циљ од 500 гигавата капацитета за производњу електричне енергије из нефосилних горива до 2030. године. АГЕЛ, највећа компанија за производњу обновљиве енергије у земљи, има за циљ да обезбеди најмање девет одсто од тога, са скоро 30 гигавата произведених само из Кавда парка у Гуџарату.

Неуспех преласка на обновљиве изворе енергије није опција, наглашава Адани.

„Нема избора за Индију осим да почне да ради пројекте до сада незамисливе величине и обима“, каже овај тридесетогодишњак.

Пре свега зато што ће потражња за енергијом експлодирати у наредним годинама.

Експлозија потражње за енергијом

Индија је трећа земља у свету по потрошњи енергије, иако су њена потрошња енергије и емисије по особи мање од половине светског просека, показују подаци Међународне агенције за енергију (ИЕА) са седиштем у Паризу.

То би брзо могло да се промени. Захваљујући растућим приходима, потражња за енергијом се удвостручила од 2000. године, а 80 одсто се још увек задовољава угљем, нафтом и чврстом биомасом. Током наредне три деценије, економија која се брзо шири ће имати највећи раст потражње за енергијом од било које земље на свету, саопштила је ИЕА.

„Ако Индија уради оно што је Кина урадила, ако Индија уради оно што је урадила Европа, ако Индија уради оно што су урадиле САД, онда нас све чека веома, веома суморна климатска будућност“, рекао је Адани, говорећи о историјском коришћењу фосилних горива током периода индустријског развоја ових земаља.

До 2050. укупна потражња за електричном енергијом у Индији само за напајање клима-уређаја у становима требало би да премаши укупну потрошњу енергије у читавој Африци данас, саопштила је ИЕА.

Индија се не може ослонити на фосилна горива за своје растуће потребе без катастрофалних последица по напоре да се избори са климатском кризом.

Друга страна медаље

Зелени планови конгломерата су импресивни, али стручњаци за климу су критични према његовим континуираним огромним улагањима у фосилна горива.

„Адани група“ није само један од највећих градитеља и оператера рудника угља у Индији, већ управља и контроверзним рудником угља Кармајкл у Аустралији, који је на мети жестоких критика активиста за климатске промене који кажу да је то „смртна казна“ за Велики корални гребен.

Адани признаје да би сви били срећни када бисмо могли енергију да добијамо из 100 одсто обновљивих извора, али да је у овом тренутку то практично немогуће.

Напомиње и да активисти у развијеним земљама, које су историјски емитовале много више гасова стаклене баште, често нису у стању да разумеју запањујући изазов са којим се Индија суочава да истовремено развија своју економију и своју индустрију чисте енергије.

„Мислим да је такође веома важно поштовати чињеницу да свака земља има право да омогући свом становништву довољно енергије“, закључује Сагар Адани.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво