Читај ми!

Наса ће тестирати нуклеарне ракете које би могле да одвезу астронауте на Марс у рекордном року

Пројекат, у сарадњи са америчком владином агенцијом Дарпа, има за циљ да развије пионирски погонски систем за свемирска путовања.

Наса је објавила планове за тестирање ракета на нуклеарни погон које би довеле астронауте на Марс за „ултрабрзо" време. Агенција се удружила са Агенцијом за напредне одбрамбене истраживачке пројекте (Дарпа) америчке владе како би демонстрирала нуклеарни термални ракетни мотор у свемиру већ 2027. године, преноси Гардијан.

Пројекат има за циљ да развије пионирски погонски систем за свемирска путовања далеко другачији од система који су преовладавали од почетка модерне ере ракете - пре скоро једног века.

Употреба нуклеарне термалне ракете омогућава краће време транспорта, смањујући ризик за астронауте", наводи Наса у саопштењу за штампу.

Смањење времена превоза је кључна компонента за људске мисије на Марс, јер дужа путовања захтевају више залиха и робусније системе.

Додатна корист би била повећан капацитет за превожење инструмената и апарата потребних за научна истраживања као и бољу комуникацију, навели су у Наси.

Наса, која је прошле године успешно тестирала своју летелицу Артемис као одскочну даску за повратак на Месец и на Марс, нада се да ће одвести људе на „црвену планету" негде током 2030-их у оквиру свог програма „Са Месеца на Марс".

Користећи тренутну технологију, наводе у Наси, путовање до Марса трајало би око седам месеци. Инжењери још не знају колико би времена могло да се скрати коришћењем нуклеарне технологије, али Бил Нелсон, администратор Насе, рекао је да ће то омогућити свемирским летелицама и људима да путују у дубоки свемир рекордном брзином.

„Уз помоћ ове нове технологије, астронаути би могли да путују у и из дубоког свемира брже него икад - што је велика предност у припремама будућих мисија и одласка посада на Марс", рекао је Нелсон.
Нуклеарни електрични погонски системи користе погонско гориво много ефикасније од хемијских ракета, али обезбеђују ниску количину потиска, каже агенција.

Реактор генерише електричну енергију која позитивно пуни гасне погоне као што су ксенон или криптон, гурајући јоне кроз потисник, који покреће свемирску летелицу напред.

У саопштењу, директор Дарпе, др Стефани Томпкинс, рекла је да споразум представља проширење постојеће сарадње између агенција.

„Дарпа и Наса имају дугу историју плодне сарадње у унапређењу технологија за наше циљеве, од ракете Сатурн В која је први пут одвела људе на Месец до роботског сервисирања и пуњења сателита горивом", рекла је Томпкинсова.

Насина мисија Артемис 2, заказана је за 2024.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво