Наука
уторак, 18. апр 2017, 12:28 -> 15:35
У ложи: Еурипидови и Хомерови хитови
Каква ли је била музика старе Грчке? Које су то мелодије пратиле драме у позориштима на отвореном? Да ли је људски глас играо главну улогу или је то била Аполонова лира? Изгледа да су сва написана књижевна...
уторак, 18. апр 2017, 08:57 -> 10:21
Kако су Грци волели хероје и жудели за славом
Обично се сматрало да историја старе Грчке почиње од тзв. хомерског периода, који је свој одраз нашао у надалеко чувеној „Илијадиˮ и „Одисејиˮ. Међутим, код самих старих Грка сачувале су се успомене на...
понедељак, 17. апр 2017, 11:57 -> 13:46
Рефлексије савремене уметности
„Шта је то уметност? У стварности је то карика која недостаје, а не веза која постоји. То није оно што видите да је уметност. Уметност је међупростор.ˮ Марсел Дишан...
понедељак, 17. апр 2017, 11:34 -> 15:06
Опера на Булевару Жарка Савића
Благодарећи упорности и радном елану, усрдном и дирљивом родољубљу оперског певача Жарка Савића, Београд је већ крајем прве деценије двадесетог века имао пуних тринаест месеци своју прву приватну оперу...
понедељак, 17. апр 2017, 11:07 -> 13:53
Мартин Хајдегер: размишљање о Бићу
Када се говори о томе ко је био Мартин Хајдегер ‒ тврђење да је реч о можда последњем великом имену европске филозофије вероватно није претерано...
недеља, 16. апр 2017, 08:50 -> 11:11
Хлеб ‒ ризничар колективног памћења
Хлеб је симбол сједињености јер у себи садржи много зрна жита и када се разломи и подели, представља заједнички и јединствени живот. Због значаја који је имао за опстанак људи, хлеб је врло брзо постао...
недеља, 16. апр 2017, 08:25 -> 11:06
Харолд Мекги: наука, храна и поезија
Харолд Мекги је аутор најпознатије кулинарске енциклопедије „О храни и кувању ‒ наука кухиње, историје и културе“, настале у тренутку када су Америка и Велика Британија почеле да откривају задовољства...
недеља, 16. апр 2017, 08:12 -> 09:05
Пупинова награда из српског и историје
Познато је да је Михајло Пупин Идворски био велики добротвор и веома угледан члан тадашњег америчког друштва. Углед је стекао, пре свега, научним открићима која су унапредила заједницу. Такође је био велики...
субота, 15. апр 2017, 09:44 -> 12:53
Знањем и науком до еволуције: биократија Мирослава Радмана
„Шта је могло бити јесте апстракција и остаје трајна могућност…” Т. С. Елиот...
субота, 15. апр 2017, 09:07 -> 09:29
Мириси историје – од шпанског бибера до ваниле
Зачини су се некад употребљавали како би се анулирао мирис не баш свеже хране или побољшао њен укус. Више нису толико скупи као што су некад били и сада их може приуштити свако просечно домаћинство. Тешко...
Коментари