Вреди ли сањарити

Већина људи проводи једну трећину времена (неки чак до 50 одсто времена) сањарећи, гледајући кроз прозор или „у празноˮ, наводи се у неким истраживањима. Научници сматрају да је сањарење корисно и да повећава способност обављања сложених менталних задатака, концентрацију и учинковитост.

У друштву, а посебно у радном окружењу где се поштују рад, концентрација, спремност и услужност, није увек лако сањарити. Ипак, добро је знати да сањарење није ʼузалуд потрошено времеʼ.

Можда не изгледате баш као пример продуктивности док гледате кроз прозор, али резултати једне нове студије наводе да „дневне сањалице" постижу боље резултате на тестовима интелектуалних и креативних способности.

Коаутор студије Ерик Шумахер, професор психологије на Грузијском институту за технологију, каже да су га резултати истраживања подсетили на „одсутног професора ‒ некога ко је сјајан, али у свом свету, те понекад не наилази на разумевање у свом окружењу".

Дакле, следећи пут када се будете трудили да се ʼвратите у стварностʼ, сетите се да сањарење није ʼлоша стварʼ, да према неким истраживањима повећава способност обављања сложених менталних задатака и ‒ слободно наставите.

Истраживачи сматрају да постоји много врста интелигенције (изван традиционално мерених когнитивних вештина и тестова интелигенције), попут музичке и просторне интелигенције. Скот Бари Кауфман, професор психологије из Њујорка, предлаже да се прошири „листа интелигенција" како би се обухватиле „спонтане" когнитивне вештине попут интуиције и изненадних увида.

Сањарење можда није директан пут ка интелектуалној доминацији, али може вас учинити успешнијим од изузетно фокусираних вршњака, каже Кауфман, у смислу развијања личности, разумевања различитих догађаја и креативности.

Научни гиганти попут Алберта Ајнштајна и књижевни мајстори као што су сестре Бронте били су надарени сањари. Истраживачи су открили да су људи који су правили „менталне паузе" радећи на захтевном креативном задатку били око 40 посто креативнији када су се вратили том послу од оних који нису уопште имали прекиде у раду.

Приредила: Маја Стојановић 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара