Читај ми!

Објављено 14. коло едиције „Десет векова српске књижевности“

Из штампе је изашло 14. коло едиције „Десет векова српске књижевности“ коју објављује Матица српска. О књижевницима који су заступљени у десет нових томова највећег издавачког подухвата српске културе, за РТС је говорио главни и одговорни уредник едиције, академик Миро Вуксановић.

У досадашњих 140 књига стало је све што је обележило миленијум српске културе, од житија и усмене књижевности до савремених стваралаца. У десет нових књига заступљена су четири носиоца надреалистичког покрета – Вучо, Матић, Дединац и Ристић – који су својим стваралаштвом учинили да, уз Париз, и Београд буде престоница тог авангардног књижевног правца.

Објављена су и двојица писаца који су обогатили детињство бројних генерација, Арсен Диклић и Љубивоје Ршумовић. Ту су и писци чији су романи били награђивани и радо читани у протеклих неколико деценија.

„У овом, 14. колу су књиге Радославa Петковића, одломци из његових романа, есеји и приповетке и испоставило се да смо објавили последњу књигу недавно преминулог Давида Албахарија, са његовим романима, приповеткама и есејима, па је тако испало да је то омаж нашем заслужном писцу“, истакао је академик Миро Вуксановић.

Један од задатака уређивачког одбора антологијске едиције јесте да укаже на значајна имена наше књижевности која су обележила своје доба, а данас се ретко помињу.

„У овом колу су објављене лиричне књиге, и у прози и у стиховима, Скендера Куленовића и Бранка В. Радичевића. Потом књиге Душана Васиљева и Жарка Васиљевића које, ето, извлачимо из неке мале заборавности у средиште пажње“, објашњава Вуксановић.

Посебан том има и Борислав Радовић, песник чија су дела до сада штампана у малим тиражима. У припреми је 15. коло Десет векова српске књижевности.

субота, 02. децембар 2023.
17° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке