Лечић о „Развојном путу Боре шнајдера”: сурова тачност у комедији менталитета

Представа „Развојни пут Боре шнајдера” Александра Поповића премијерно је изведена 16. марта на сцени „Љуба Тадић” Југословенског драмског позоришта. Ненад Јездић је у улози Боре шнајдера, а лик Пикље Ширгића тумачи Бранислав Лечић.

У режији Егона Савина, после премијере, представа Развојни пут Боре шнајдера наставља да живи на редовном репертоару, следеће извођење је 28. марта. Глумце је после првог извођења, публика наградила вишеминутним аплаузом.

„Са великом радошћу, могу да кажем да смо успели, а то смо констатовали не само на основу нашег осећања већ на основу реакције публике. Прво, све је распродато, а следећа ствар је – како реагују у току представе. Намерно смо радили најзад комедију, и најзад Ацу Поповића и то је представљало и учесницима а очигледно и публици једно освежење“, рекао је у Београдској хроници Бранислав Лечић.

У питању је култна представа: „То је комедија менталитета, и она страшно говори о нашим особинама, а Аца Поповић у том смислу заиста има разноврсну палету. Он јесте критичан, сурово тачан, када објашњава све наше мане и грехове, а притом нје негативан, није такав да не воли своје ликове. Он их на крају обожава, и у ствари разуме. И због тога је то исцелитељско“, додао је Лечић.

Као што представа може да изненади гледаоце, тако исто, и публика може да изненади глумце и све друге који на представи раде. Лечић каже да се то дешава, и да је „вајање представе увек у контакту са публиком“.

„То није комедија у којој је све смешно, него је она суштински смешна због препознавања менталитета и наших односа, мана и наших несавршености“, објаснио је гост Београдске хронике, и нагласио да сматра да би било добро да младим генерацијама писаца додељујемо награду Аце Поповића.

У представи играју Ненад Јездић, Радован Вујовић, Тамара Драгичевић, Небојша Миловановић, Милица Гојковић, Ирфан Менсур, Бранка Шелић, Лазар Ђукић, Огњен Никола Радуловић, Ђорђе Пантовић, Лука Лопичић, Катарина Рајковић, Анђела Кузмановић, Дуња Антић, Јана Рокић, Лана Вукашиновић и Раде Стојиљковић. Драматург је Божо Копривица, сценограф Егон Савин, костимограф Лана Цвијановић а за сценски говор задужена је Љиљана Мркић Поповић.

Комад Александра Поповића Развојни пут Боре шнајдера први пут је изведен 1967. године. Поповић је исте године награђен Стеријином наградом за најбољу савремену драму (у то време Југословенске позоришне игре).

По избору критике, у конкуренцији од 710 драма на српском језику, Развојни пут Боре шнајдера проглашен је најбољом драмом у периоду од 1944. до 1993. године.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи